Kdor ni bil v vojski, ni pravi moški. Nobena te ne bo marala, če nisi služil vojske. V vojski so fantje postali moški. Vsak pravi moški mora odslužiti svojo vojaško dolžnost. V vojski si se naučil discipline. Zgolj par “pregovorov”, ki smo jih mi iz starejših generacij precej pogosto slišali v povezavi z vojsko. Stranka SDS, ki se zavzema za ponovno uvedbo 6-mesečnega služenja vojaškega roka očitno še vedno živi v teh časih in se ne zaveda, da smo že v letu 2020!

Ne zavedajo se, da bi na 6-mesečno služenje vojaškega roka šli fantje, ki so se rodili po letu 2000. Zgolj tri leta po tistem, ko je stranka SDS dosegla, da se ukine služenje vojaškega roka. Sicer so imeli takrat verjetno precej drugačne želje s tem svojim predlogom, vendar se na našo srečo te želje niso uresničile.

Če bi stranka SDS naredila “tržno analizo”, bi mogoče dobila odgovore na svoj predlog, ki je milo rečeno – neumen. Generacije, ki so se rodile leta 2000 ne zanima 2. svetovna vojna. Ne zanima jih streljanje, če to ni del igrice, ki jo s sovrstniki igrajo. Ne zanimajo jih razprtije, ki jih povzroča politika. Niti jih ne zanima politika in ne gredo na volitve. Kako lahko SDS predlaga takšen predlog, če služenje vojske ne zanima nikogar – troli, ki sodelujejo v anketah in tisti, ki se jih ne tiče obvezno služenje vojaškega roka, pač niso relevantni za podajanje odgovorov na to temo.

Pred par dnevi sem bil na “okrogli mizi”, kjer je sem ugotovil kako se vzpostavi agendo v Sloveniji. V občinstvo daš osebo, ki ima vprašanja, ki so naklonjena tebi in potem tej osebi odgovarjaš z vnaprej pripravljenimi pamfleti. Ne zgolj eno vprašanje, ampak veliko njih. In eno izmed vprašanj se je dotikalo tudi služenja vojaškega roka, čeprav je bila tema “okrogle mize” povsem nekaj drugega.

To, da pripadniki SDS zagovarjajo to, bi morali pomeniti zgolj eno – da se moramo davkoplačevalci prijeti za denarnice in da se začenjajo počasi priprave na volitve. Če so imeli pred prejšnjimi volitvami že en leto pred njimi oglasne panoje po celi Sloveniji, je tale vojska očitno njihova nova taktika. Starejši so pač navdušeni nad idejo, saj bo končno nekdo vzgajal njihove otroke, kajne?

Pa je bila vojska res tako oh in sploh izkušnja in je spremenila fante v moške?

  • ja, tiste, ki so v Jugoslaviji služili vojsko na Kosovu in so morali streljati po ljudeh je zagotovo spremenila. Za vedno.
  • ja, tiste, ki so bili zadnji, ki so služili vojsko v Jugoslaviji in so “dezertirali” iz vojske, ko se je začela vojna, je definitivno spremenila. Za vedno.
  • ja, tiste, ki so bili priča poniževanju, ker niso bili iste rase kot tisti večji in močnejši, je definitivno spremenila. Za vedno.
  • ja, tiste, ki so bili priča samomorom, ki so se dogajali zaradi služenja vojaškega roka, je definitivno spremenila. Za vedno.

So zaradi tega postali moški? Vsak sam naj si odgovori, če si to želi za svojega otroka? Ali pa, če si želi, da bi bil njegov otrok med tistimi, ki ni zdržal pritiska v vojski – kot sem zgoraj omenil, generacije se spreminjajo in pogled na svet z njimi.

Mogoče pa bi SDS teh 33 ++ milijonov evrov raje dala za financiranje Erasmus+ programa. Mladi namreč dobijo precej več izkušenj in stika z realnim svetom, če gredo v svet, kot pa če se jih zapre v kasarne in se jih drila …

Moja dva predloga, ki ju vedno znova predlagam, ko se začne odpirati tema o ponovnem služenju vojaškega roka sta precej preprosta:

  • obvezno taborništvo v osnovne šole – če se že mora kdo naučiti česarkoli, potem to začnimo z mladimi in jim preko igre pokažimo stvari, ki so bolj pomembne kot rokovanje z orožjem. Kdo zna zakuriti ogenj brez pomoči vžigalnika, vžigalic, ali česa podobnega?
  • obvezno 3 mesečno potovanje v tujino, v državo z drugo vero. Slovenci imamo problem z zaplankanostjo. Tega ne bo rešila vojska, ampak samo odpiranje svetu. In to, da mora študent na izmenjavo v tujino, kjer spozna druge kulture in vere bo naredilo veliko več za tega človeka, kot pa to, da bo preživel šest mesecev v Sloveniji v par kilometrov oddaljenem kraju.

Predvsem se mi pa pri predlogu SDS zastavlja vprašanje – zakaj Slovenija potrebuje več vojakov? Smo ogroženi? Pred kom se moramo braniti? Kdo nas bo napadel? Mogoče pa SDS potrebuje vojsko za kaj drugega … Ampak ne bom šel v teorije zarot, ker so nesmiselne.

Kdor ni bil v vojski ni pravi moski in podobne nebuloze ob bok ponovnemu sluzenju vojaskega roka
Kdor ni bil v vojski ni pravi moski in podobne nebuloze ob bok ponovnemu sluzenju vojaskega roka