Premier Marjan Šarec je malo prej sporočil javnosti, da odstopa in da gremo na predčasne volitve. Vzrok naj bi bila vlada s katero ni mogoče delati. To je sledilo po petkovem napovedanem odstopu ministra za finance Andreja Bertonclja. Na predčasne volitve naj bi šla LMŠ skupaj s SMC.

S svojim odstopom želi dati možnost ljudem, da odločijo o novi vladi na volitvah.

Priznam, tole me je presenetilo danes. Na volitvah bodo padle karte – bomo dobili vlado Janeza Janše, ali lahko sploh še zaupamo v nove obraze v politiki, če niso sposobni spremeniti ničesar? Ali se bo nadaljevalo stanje v katerem smo zadnja dva mandata, ko gre zgolj za kupčkanje lastnih interesov in se nič ne stori za volivce?

V SDS odpirajo šampanjce … Jaz pa upam, da volivci ne bodo nasedli poceni populističnim puhlicam, predvsem pa da bodo znali izbrati tiste stranke, ki jim lahko ponudijo kaj več kot zgolj obljube.

Predčasne volitve nas preveč stanejo, da bi si jih lahko dovolili v vsakem mandatu, ko se izkaže, da so nekompetentni ljudje zasedli položaje, ki jim niso dorasli.

Jaz se zavzemam za tehnično vlado – na kar je leta 2013 apeliral Žiga Vavpotič:

Več kot očitno je, da ima Slovenija dve možnosti – iti na predčasne volitve ali oblikovati tehnično vlado. Preden me skušate prepričati, da se vam zdijo predčasne volitve boljša opcija, naj vam odgovorim na vprašanje, zakaj vanje ne verjamem. Predčasne volitve bodo samo premešale glasove in še vedno bodo v politiki ostali ljudje, ki nimajo zaupanja državljanov in več kot očitno niso znali pokazati alternative za razvoj Slovenije. Žal. Zapis tega stavka je precej neprijetna resnica, tega se zavedam, vendar, spoštovani, čeprav je neprijetno, vem, da razumete, da danes več kot 70 odstotkov državljanov ne bi podprla  nobene od obstoječe opcije na naslednjih volitvah. Hladen tuš, ki vsaki zdravi kmečki pameti pove, da moramo narediti nekaj drugače.

Tehnična vlada, ki bi jo imeli za obdobje dveh let in bi jo sestavljali najboljši strokovnjaki, bi v tem času naredila korake za deset ključnih točk za razvoj Slovenije, obstoječim političnim strankam bi dala prostor za analizo in pripravo vsebine, pustila bi možnost oblikovanja alternativ in čez dve leti bi lahko volivci izbirali med vsebino, ki bi se nam ponujala. Ne smete mojega pisanja razumeti narobe, ne delim mnenja, da so v politiki najslabši ljudje, moje osebno mnenje je, da bi morali biti politiki celo bolje plačani, saj gre za najbolj odgovorno delo. Vendar je očitno dejstvo, da smo na točki, ko je treba narediti nekaj drugače in ravno zaradi tega, ker še verjamem, da so ljudje v trenutni politiki zmožni razumeti potrebe za razvoj naše družbe, sem se odločil, da vam pišem. Dve leti pa bi bilo po dvajsetih letih tudi odlična priložnost za refleksijo in pripravo na prihodnost.

Prosimo predsednika Republike Slovenije, da najde nekaj potencialnih imen za tehničnega mandatarja, se z njimi pogovori, vi pa delujte za spremembo na princip povezovalnosti in sodelovanja in podprite čim več dobrih imen. Posledično bomo dobili ime, ki je sprejemljiv za večino, morda celo več, dobri strokovnjaki se lahko povežejo in sestavijo vlado, ki bo Slovenijo potegnila naprej.

Mnogo prijateljev, znancev, sorodnikov me prepričuje, da smo v tej državi prišli tudi do točke, ko je boljše biti tiho in se ne izpostavljati, ne povedati svojega mnenja. To me skrbi. Če je temu tako, potem povejte, preprosto bom še eden od tistih mladih, ki ga je država izučila, tujina pa me bo sprejela odprtih rok.

Spoštovani, odgovornost je velika. Verjetno večja, kot se zaveda marsikdo od vas. Zgodovinska. Ne skrbite, ne zanima me strankarska politika, rad bi samo živel v državi, ki bi mi kot mlademu človeku omogočala normalen razvoj in dajala občutek, da sem na svoje politike lahko ponosen.

Lahko zapravite priložnost, vendar, spoštovani, zgodovina si zapomni odgovorne. Tudi zaradi tega, predvsem pa zaradi prihodnosti, moje, mojih prijateljev, državljank in državljanov, vas prosim, da razmislite o podpori tehnične vlade strokovnjakov, vi kot politiki, z izkušnjami in znanji pa jim pomagajte, da enotno uskladimo ključne teme, ki so pomembne. Kakšna zmaga bi bila, da bi končno vsi sodelovali za skupen cilj – razvoj naše države.

Ob tej priložnosti se vam zahvaljujem za vse, kar ste koristnega prispevali k razvoju Slovenije do te točke. Od tu naprej pa je potrebno začeti delati in razmišljati drugače. Zato verjamem v tehnično vlado.

Verjamem tudi, da boste mojo iskrenost razumeli dobronamerno, kot krik pred obupom mladega človeka. Ne gre zame. Ne gre samo za nas mlade. Gre za večino ljudi v Sloveniji.

Hvala za vaš odgovor, hvala za vaš premislek in s spoštovanjem,

Žiga Vavpotič, državljan, ki mi ni vseeno za razvoj Republike Slovenije

Naslovljeno:
– predsednici in predsednikom parlamentarnih strank
– vodjem poslanskih skupin parlamentarnih strank
– poslankam in poslancem (elektronsko)

V vednost:
– Urad predsednika Republike Slovenije
– Urad predsednika Državnega zbora Republike Slovenije
– Urad predsednika vlade Republike Slovenije
– Urad predsednika Državnega sveta Republike Slovenije