Vas je kdaj zanimalo koliko podatkov o vas ima Facebook? V Off-Facebook activity lahko pogledate za zadnjih 180 dni. Sicer pa ima Facebook točno toliko informacij o vas, kot mu jih dovolite, bi bil moj odgovor. Če vas ni na Facebooku, potem podatkov o vas nima. Če pa ste, pa se morate zavedati, da ste zanj zgolj orodje – ki ga dobro trži. Ker je naša nečimrnost velika in ker s Facebookom delimo takšne in drugačne informacije ima posledično Facebook izredno veliko informacij o nas. Ali Facebook ve kaj počnete tudi v resničnem življenju?

Da. Facebook ve, kaj počnete tudi izven njihove platforme. Off-Facebook activity je prikaz tega, kar o vas shranjuje Facebook. Sami si lahko ogledate aplikacije v katere ste se prijavili s pomočjo “Facebook connecta”. Ali pa spletne strani, kjer ste prijavljeni s Facebookom.

Facebook ve vse kaj ste počeli na spletni strani za katero ste uporabili Facebook prijavo – ali ste kupili izdelek, kateri izdelek, kaj ste iskali, katere vsebine so vas zanimale. Več si lahko preberete na tej povezavi.

V bistvu Facebook vse to beleži in uporablja, da vam “servira” vam prilagojene informacije, oglase, predlaga skupine, itd … Imajo sicer eksplicitno napisano – When reviewing your off-Facebook activity, keep in mind: We don’t sell your information to anyone … 

Sedaj imate na enem mestu podatke o tem, kaj vse shranjuje Facebook o vas, ko niste na njihovi platformi. Sami lahko preverite komu vse ste dovolili, da daje informacije Facebooku in po potrebi sami ukrepajte. Kot vse ostalo – uporaba Facebooka je zastonj, ampak za to plačate s svojo “zasebnostjo”. In prav je, da se zavedate tega. Predvsem pa, da znate sami poskrbeti za svojo zasebnost.

Off Facebook activity Facebook ve kaj pocnete tudi v resnicnem zivljenju
Off Facebook activity Facebook ve kaj pocnete tudi v resnicnem zivljenju