WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) je razglasila izredne razmere mednarodnih razsežnosti na področju javnega zdravja (PHEIC – public health emergency of international concern) zaradi koronavirusa po celem svetu in države pozvala h koordinaciji ukrepov v skladu z njihovimi smernicami. Po zadnjih informacijah je že preko 200 mrtvih zaradi koronavirsa .. Vse informacije o koronavirusu na WHO (vir).

Kaj je PHEIC – public health emergency of international concern  – izredne razmere mednarodnih razsežnosti na področju javnega zdravja (vir):

The WHO defines a PHEIC as an “extraordinary event” that “constitute[s] a public health risk to other States through the international spread of disease” and “potentially require[s] a coordinated international response.” Since that framework was defined in 2005—two years after another coronavirus, severe acute respiratory syndrome (SARS), spread through China—it has been used only six times: for outbreaks of “swine flu” in 2009, polio in 2014, Ebola in 2014, Zika virus in 2016, Ebola in 2019 and, now, coronavirus in 2020.

Poseben odbor strokovnjakov WHO odloča o razglasitvi grožnje svetovnemu javnemu zdravju (PHEIC), ko se pojavi resna, nenadna, nenavadna in nepričakovana grožnja. Razglasi se jo, če se pojavi nenavaden incident, ki predstavlja grožnjo javnemu zdravju drugih držav, tako da se bolezen širi preko meja in ki bi potencialno potreboval mednarodno koordiniran odziv. (vir)

Od leta 2009 so razglasili pet groženj svetovnemu javnemu zdravju. Leta 2009 je postala grožnja svetovnemu javnemu zdravju prašičja gripa, leta 2014 otroška paraliza in ebola v državah Zahodne Afrike, med letoma 2015 in 2016 virus zika ter lani poleti izbruh ebole v DR Kongo.

A PHEIC is meant to mobilize international response to an outbreak. It’s an opportunity for the WHO, with guidance from its International Health Regulations Emergency Committee, to implement “non-binding but practically & politically significant measures that can address travel, trade, quarantine, screening, treatment. WHO can also set global standards of practice.

V okviru razglasitve okrepijo ukrepe za preprečitev globalnega širjenja. Pogosto objavijo nasvete o potovanju in trgovanju. Države so dolžne poročati o razvoju razmer in se na pojave primerno odzvati.

V Sloveniji imamo učbenik Organizacija in načrtovanje ob nenadnih dogodkih, kjer so opisani postopki, prav tako ima tudi ministrstvo pripravljen Načrt pripravljenosti na pandemijo gripe na področju zdravstva

Koronavirus je poimenovan 2019 nCoV. Predvideva se, da izhaja iz živalskega sveta in se je prilagodil na ljudi. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Ker gre za nov virus, natančnih informacij o poteku bolezni še ni, iz poročanja Kitajske pa se lahko sklepa, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težak potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje na 2 % – 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. (vir)

mythbuster 2
mythbuster 2
mythbuster 3
mythbuster 3
mythbuster 4
mythbuster 4
blue 1
blue 1
blue 2
blue 2
blue 3
blue 3
blue 4
blue 4
blue 5
blue 5
blue 6
blue 6
blue 7
blue 7
blue 8
blue 8
blue 9
blue 9
blue 10
blue 10
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5