37.000 upokojencev ima pokojnino nižjo od 300 evrov. 26.000 starejših čaka na prosto posteljo v domu upokojencev. To je realnost Slovenije! To so podatki, od katerih bi morali vsakega od nas stisniti pri srcu. Predvsem pa so to podatki, ki kažejo, da Slovenija ni država, ki bi bila prijazna do starejših ljudi!

Ko smo se osamosvajali so tisti ljudje, ki morajo sedaj živeti s 300 evri ali pa, ki ne morejo dobili postelje v domu starejših občanov bili na višku svoje delovne sposobnosti. Ustvarjali so svet v katerem živimo danes. Ustvarjali so ceste, šole, tovarne. Ustvarjali so pogoje, ki so jih nekateri kasneje izkoristili, da so si prilastili takrat še našo skupno lastnino.

Ljudje, ki so takrat šli na plebiscit in so se odločali o samostojni Sloveniji si niso predstavljali kaj bo ta odločitev čez leta prinesla njim. Da bodo iz sistema, ki je omogočal vsem dostojno življenje, skočili v sistem, kjer bodo razlike med posameznimi sloji prebivalstva vsako leto večje.

Verjetno bi se marsikdo takrat odločil drugače, če bi se zavedal, da ga bo čez 30 let, na stara leta, čakalo umiranje na obroke in bo vsak dan priča zgodbam, kjer poniknejo milijoni in si z njimi omastijo brke tiste, ki so pri koritu. Tisti, katerim so dali svoj glas, ker so jim obljubljali lepo prihodnost, varno starost, predvsem pa človeka dostojno življenje.

Ne, Slovenija ni dežela, ki bi omogočala dostojno življenje 37.000 ljudem, ki morajo mesec preživeti s pokojnino nižjo od 300 evrov. Ti ljudje ne jamrajo. O njih ne poročajo mediji. Ti ljudje za večino politikov ne obstajajo – razen ko so na vrsti volitve in se začnejo zopet obljube. Spomnimo se, da je pred leti Karl Erjavec obljubljal pokojnino v znesku 1000 evrov za upokojence. Ne, upokojenci nimajo takšnih pokojnin in nič se ni zgodilo Erjavcu.

V 2. členu ustave imamo zapisano:  Slovenija je pravna in socialna država. Mogoče na papirju. V realnosti pa očitno to precej šepa. In ne, nisem človek, ki obuja socializem – se pa zavedam vse bolj, da če ne bomo mi pritisnili na oblast, da uredi razmere na tem področju (starostnikov) in na področju zdravstva, da bomo tudi mi čez 30 let v enakem položaju – s to bistveno razliko, da mi niti ne bomo imeli 300 evrov pokojnin.

Dokler bo politika namenjena zgolj polnjenju lastnih žepov, zadovoljevanju apetitov lobistov in k državnim jaslim pripojenih družb, se v Sloveniji ne bo nič spremenilo. Mogoče pa je res končno že čas, da se na tem področju kaj spremeni in dobimo ljudi, ki ne bodo zgolj obljubljali, ampak bodo tudi kaj spremenili – in ne za svoje lastne riti, ampak za ljudi, ki živijo na pragu revščine in ki ne vedo kaj bodo jutri jedli.

Očitno se vsem politikom jebe za starejše ljudi v Sloveniji, kajne?

37.000 upokojencev ima pokojnino nizjo od 300 evrov 26.000 jih caka na prosto posteljo v domu upokojencev
37.000 upokojencev ima pokojnino nizjo od 300 evrov 26.000 jih caka na prosto posteljo v domu upokojencev