PravicaBitiClovek Matic Munc poziva Boruta Pahorja Marjana Sarca in cel parlament na predstavo Pravica biti clovek PravicaBitiClovek Matic Munc poziva Boruta Pahorja Marjana Sarca in cel parlament na predstavo Pravica biti clovek

Preko 60 odstotkov volivcev bi raje šlo na predčasne volitve / potrebna bi bila tudi sprememba volilne zakonodaje

Anketa Dela, ki jo je naredila Mediana, je pokazala (vir), da bi več kot 60 odstotkov vprašanih želi predčasnih volitev. Dobra četrtina vprašanih si želi, da bi se stranke dogovorile o novi vladi. Tudi Dnevnik je že pred par dnevi v svoji raziskavi dobil podobne rezultate.

Seveda je volja ljudstva nekaj drugega kot pa je volja poslancev, ki se sedaj vsak na svoj način trudijo, da bi vzpostavili novo vlado in da ne bi določene politične stranke odletele iz parlamenta. Nove volitve bi namreč precej drugače razdelile sedeže, predvsem pa bi se karte znova premešale.

Zato me ne čudi več kot 60 odstotna podpora novim volitvam. Seveda bi bilo pred tem potrebno še spremeniti volilni sistem, ki bi omogoča preferenčni glas – posledično bi to pomenilo, da se tudi na tem področju premešajo karte. Za to je sicer potrebnih 60 glasov, ampak ena stranka je odločno proti tej rešitvi. In tudi povsem jasno je zakaj je temu tako.

Kaj bi se spremenilo v tem primeru:

 • volilec bi dal prednostni glas kandidatu ali pa bi glasoval za listo kot celoto
 • ukinitev volilnih okrajev in oblikovanje kandidatnih list na ravni volilnih enot
 • v primeru prednostnega glasu kandidatu se šteje, da je dal glas tudi listi,
 • v primeru glasovanja za listo, se šteje, da so na mesta izvoljeni kandidati po vrstnem redu, kot so določeni na listi
 • na posamezni listi bi bili izvoljeni kandidati, ki bi dobili največ prednostnih glasov, vendar le, če število prednostnih glasov preseže 4,5 odstotka vseh glasov, ki jih je prejela lista
 • spola ne smeta biti zastopana v manj kot 40 odstotkih

S tem bi se dodatno premešale karte, predvsem pa bi se malce spremenilo razmerje moči. Stranka SDS, ki ima največjo korist od sedanjega sistema je seveda precej proti tej novosti, kar je seveda pričakovano.

PravicaBitiClovek Matic Munc poziva Boruta Pahorja Marjana Sarca in cel parlament na predstavo Pravica biti clovek

 1. Sprememba volilnega sistema ne bi vplivala na morebitne predčasne volitve. Te bi se izvedle še po obstoječem sistemu.

  1. od kje ta podatek? ce gre skozi, so volitve po novem sistemu … vsaj jaz sem tako razumel to

   1. Podatek je iz predloga zakona (prehodne določbe). Zakon, če bi bil sprejet, se uporablja za volitve od 21.12.2020 naprej.

    Tudi sicer so roki za predčasne volitve in roki za spremembo ustave v navzkrižju in jih ni mogoče uskladiti, da bi bile predčasne po novi zakonodaji.

Komentarji so zaprti.