Primimo se za denarnice / hotelirji napovedujejo slabšo sezono zaradi koronavirusa

Zaradi koronavirusa se vrstijo odpovedi kitajskih turistov. Naši hotelirji so že začeli opozarjati, da beležijo 15-odstotni padec rezervacij za naslednje mesece. Je čas, da se primemo za denarnice, ker bomo to situacijo reševali vsi davkoplačevalci?

V Sloveniji je v zadnjih letih vse pogostejša navada, da se pričakuje na vseh področjih pomoč države. Pred časom so žičničarji začeli s pritiski, da naj jim pomaga država, ker ni dovolj snega pozimi in ker ni mogoče umetno zasneževanje.

Že vrsto let se v kmetijstvu dogaja precej podoben scenarij – ko je preveč dežja, preveč sonca, ali pa kakšna druga naravna katastrofa uniči celoten pridelek. Naj škodo povrne država.

Ko začnejo pred kamerami hotelirji tarnati nad sezono, ker je ogrožena zaradi koronavirusa in kitajskih turistov, ki jih ne bo v Slovenijo – lahko pomislim zgolj na to, da bomo to reševali mi vsi.

Se spomnite, da so pred časom taisti ljudje tarnali, da potrebujemo letalskega prevoznika, ker sicer bo naš turizem prizadet? In so nekateri, ja Počivalšek, tebe gledam, hoteli na vrat na nos ustanoviti novo letalsko družbo, da bodo lahko turisti prihajali v Slovenijo? No, turisti so kljub izgubi Adrie še naprej prihajalo v Slovenijo, tudi brez lastne letalske družbe in nekaj denarja ni spolzelo iz naših žepov v še en zavožen projekt.

Tudi skupni turistični holding, ki je ideja Počivalška je na precej podobno vižo. Spet bo šel denar v nekaj iz naših žepov, da bodo potem imeli nekateri še več, ker bodo kupili stvari poceni. Pa saj to je praksa v Sloveniji že vrsto let. Ampak nazaj k turizmu …

Ko bodo hotelirji ugotovili, da si Slovenci ne moremo privoščiti njihovih uslug – ker 120 evrov za nočitev v hotelu sredi Portoroža v februarju na osebo pač ni znesek, ki si ga lahko vsak privošči in bodo postavili cene, ki bodo sprejemljive tudi za naš žep, takrat se bo marsikaj spremenilo tudi za njih. In ne bodo jamrali o upadu nočitev in slabši sezoni, ampak se bodo prilagodili razmeram, ki vladajo na trgu.

Glede na to, da se zadnja leta v Sloveniji vse vrti okoli številk turistov iz tujine – koliko prihodka pa nastane od domačih turistov? In koliko denarja za promocijo Slovenije Slovencem STO in podobne organizacije vlagajo na tem področju? Ja, v tem grmu tiči zajec …

Seveda pa je lažje jamrati in pričakovati pomoč države …

Blejsko jezero