Javno pismo intelektualcev ob nastajanju Janseve koalicije Javno pismo intelektualcev ob nastajanju Janseve koalicije

Javno pismo intelektualcev ob nastajanju Janševe koalicije

V zadnjem času so javna pisma intelektualcev v znak podpore precej pogosta. Tako na eni, kot na drugi strani. Danes je javno pismo ob nastajanju Janševe koalicije podpisalo 75 imen iz akademskega sveta in v njem opozarjajo na izključujočo politiko …

Pod javno pismo so se podpisali: ddr. Rudi Rizman, dr. Milica Antić Gaber, dr. Ljubo Bavcon, dr. Anton Bebler, dr. Milena Mileva Blažić, dr. Rado Bohinc, dr. Valentin Bucik, dr. Lucija Čok, dr. Nenad Čuš Babič, dr. Božidar Debenjak, dr. Srečo Dragoš, dr. Božidar Flajšman, dr. Miha Fošnarič, dr. Peter Glavič, dr. Tatjana Greif, dr. Tomaž Grušovnik, dr. Spomenka Hribar, dr. Hajdeja Iglič, dr. Vlasta Jalušič, dr. Maca Jogan, dr. Dušan Keber, dr. Darja Kerec, dr. Rudi Klanjšek, dr. Andreja Kocijančič, ddr. Zdenko Kodelja, dr. Bogomir Kovač, dr. Gorazd Kovačič, dr. Matjaž Krajnc, dr. Ivan Kristan, dr. Roman Kuhar, dr. Vesna Leskošek, dr. Metka Mencin, dr. Jože Mencinger, dr. Vlado Miheljak, dr. Vesna Mikolič, dr. Zdravko Mlinar, dr. Rajko Muršič, dr. Boris A. Novak, dr. Luka Omladič, dr. Neda Pagon, dr. Stane Pejovnik, dr. Dragan Petrovec, dr. Jože Pirjevec, dr. Marko Polič, dr. Barbara Rajgelj, dr. Danijel Rebolj, dr. Božo Repe, dr. Rado Riha, dr. Jana Rošker, dr. Andrej Rus, Stane Saksida, dr. Renata Salecl, dr. Mitja Sardoč, dr. Peter Simonič, dr. Boris Sket, dr. Božidar Slapšak, dr. Svetlana Slapšak, dr. Slavko Splichal, dr. Ivan Svetlik, dr. Marjan Šimenc, dr. Iztok Šori, dr. Renata Šribar, dr. Darko Štrajn, dr. Jelica Šumič Riha, dr. Marina Tavčar Krajnc, dr. Niko Toš, dr. Vito Turk, dr. Samo Uhan, dr. Andrej Ule, dr. Mirjana Ule, dr. Boris Vezjak, dr. Aleš Vodopivec, dr. Peter Vodopivec, dr. Simona Zavratnik, dr. Pavel Zgaga

Podpisnice in podpisniki tega poziva smo resno zaskrbljeni vpričo trenutnih političnih dogovorov ob nastajanju Janševe koalicije, saj menimo, da lahko državo hitro popeljejo v krog tistih držav članic Evropske unije, ki so danes na črnem seznamu kršiteljic temeljnih načel varovanja demokracije, pravne države, neodvisnosti medijev in človekovih pravic.

Svoje prepričanje utemeljujemo na dosedanji škodljivi, radikalno nestrpni in izključujoči politiki stranke SDS, za katero smo prepričani, da v slovenski politični prostor ne more prinesti napovedane politične stabilnosti in družbenega razvoja, ker je nesprejemljiva na več ravneh, od katerih v nadaljevanju navajamo le nekatere.

  • Prvič, nesprejemljiva je zaradi političnih vrednot, saj s svojo avtoritarnostjo, izključevanjem, težnjo po podrejanju družbenih sistemov, orbanizacijo in nacionalističnim populizmom pomeni veliko nevarnost za demokratično kulturo in politične procese v državi.
  • Drugič, nesprejemljiva je ekonomsko in socialno, ker želi izpeljati brezglavo privatizacijo podjetij, javnega šolstva in zdravstva, svoj škodljiv vpliv na domače gospodarstvo in socialo pa je že dokazala v letih, ko smo v Sloveniji imeli prvo in drugo Janševo vlado.
  • Tretjič, nesprejemljiva je z vidika vpeljave potrebnih ukrepov proti dramatičnim podnebnim spremembam, saj je SDS večkrat pokazala, da sodi med tako imenovane zanikovalce vpliva človeka na klimatske spremembe, s čimer odkrito zasmehuje znanstvene ugotovitve. Naša država bi postala s takšno koalicijsko vlado edinstvena v Evropski uniji!
  • Četrtič, nesprejemljiva je z vidika politične in medijske kulture, saj se poslužuje odkrite retorike sovraštva, nestrpnosti, ksenofobije, homofobije in laži, pri čemer uporablja svoja medijska trobila za propagando, širjenje ideologije, lažnih novic in teorij zarot, diskreditacij posameznic in posameznikov ali političnih nasprotnic in nasprotnikov.
  • Petič, nesprejemljiva je zaradi neposrednih pritiskov na sodstvo, odkritih poskusov njegove lustracije, podrejanja in končno tudi zaničevalnega odnosa, ko gre za obisk sodišč in prevzemanje sodnih pozivov.
  • Šestič, nesprejemljiva je zaradi reinterpretacij in potvarjanj zgodovinskih dejstev, odnosa do NOB, rehabilitacije domobranstva, prisvajanja slovenske osamosvojitve, kar vse zlorablja v politične namene.
  • Sedmič, popolnoma nesprejemljiva je, ker svojo propagando nezakonito financira iz tujih virov, ki so najtesneje povezani z avtoritarno vlado sosednje države, s čimer sta resno ogroženi naša suverenost in finančna neodvisnost, ki sta nujni pogoj za obstoj pravne države in demokracije, pa tudi za boj proti korupciji.

Ob tem opozarjamo še na troje.

  • Najprej na dejstvo, da obstoječe stranke, ki želijo skleniti pakt s SDS, kar je rešitev, ki jo po vsem sodeč podpira tudi predsednik republike, tega ne počnejo zaradi ničesar drugega kot lastnih političnih računic ali logike preživetja, kar pomeni, da bi vodenje Slovenije v celoti prepustili mešetarjenju s strankarskimi interesi namesto skrbi za dobrobit državljank in državljanov.
  • Nadalje na to, da lahko, glede na izkušnjo z delovanjem prve in druge Janševe vlade, utemeljeno domnevamo, da izogibanje predčasnim volitvam ne bo pripeljalo do večje stabilnosti in razcveta, ampak kvečjemu do novih konfliktnih stanj v različnih sferah družbenega sistema.
  • Končno pa velja, da je v domači praksi tip politike, kot je Janšev, navkljub zmedeni situaciji v Evropi, že prepoznan kot nevaren nacionalizem skrajne desnice, a je s pomočjo nekaterih oportunističnih množičnih medijev pri nas še vedno dojet kot “desnosredinski”. Pasivna medijska podpora avtoritarnim težnjam, retoriki odkritega sovraštva in razrastu propagandnih medijev z denarjem tujih političnih botrov zato utira pot normalizaciji škandalozne in nedopustne politične prakse.

Čeprav se zavedamo svojega omejenega vpliva in okoliščine, da lahko naša mnenja dosežejo javnost predvsem s pomočjo novinark in novinarjev, želimo s tem pismom pozvati vse razumne dejavnike v politični sferi, da storijo vse za obvarovanje občutljive slovenske demokracije pred grozečo avtoritarno oblastjo.

Javno pismo intelektualcev ob nastajanju Janseve koalicije
Javno pismo intelektualcev ob nastajanju Janseve koalicije

Komentarji so zaprti.