Kraski pust pust na Opcinah1 Kraski pust pust na Opcinah1

Kraški pust / pust na Opčinah

Kraški pust na Opčinah je osrednja pustna prireditev med Slovenci v Italiji. Ker sem do sedaj obiskal že kup pustnih prireditev po Sloveniji in okolici, sem se odločil, da grem tokrat par kilometrov čez mejo in si ogledam pustni sprevod na Opčinah. Nisem bil razočaran!

Že kilometer pred Opčinami so bila vozila parkirana ob cesti in ljudje so se po zaprti cesti sprehajali proti Opčinam. Iz daljave se je slišala glasba in bližje kot sem bil, bolj sem bil navdušen, da sem se odločila za obisk Kraškega pusta.

V samem tekmovanju je sodeloval pet vozov in trinajst skupin. Ampak te skupine so bile resnično množične, predvsem pa so bile “maškare” zelo dobro napravljene in so imele tudi svojo koreografijo. Glasba, ki je odmevala z vozov je bila glasna in ljudje, ki so spremljali povorko ob cesti so bili prešerne volje – k temu je prispevalo tudi sonce in preko 15 stopinj.

Pet članska žirija je imela precej težko delo, vendar je na koncu med vozovi zmagal šempolajski voz z ogromnim klovnom, ki je bil precej politično usmerjen – vabili so ljudi na volitve. Drugo mesto je pripadalo KU-POKu – Hallowen nam dela sl’bust… živjo pust in tretje mesto vozu Medjavas – Štivan – Če Greti ne boš sledil, v Jokerja se boš spremenil.

Med skupinami pa je tokrat zmaga šla v Tržič – zmagala je skupina Mati pel carneval – Pleši z lutkami, drugo mesto je pripadlo skupini Poljane – Labodi na kraškem jezeru in tretje mesto skupini Križ – Na Krasu je krasno.

Definitivno priporočam obisk v naslednjih letih – ker tukaj se vse maškare resnično dobro zabavajo in so tudi organizirane na visoko ravni. #top