Ko Borut Pahor, ki ni moralna avtoriteta, od vseh nas pričakuje da ne bomo žaljivi in sovražni

Imamo predsednika Boruta Pahorja, ki je leta 2017 izjavil: “Nisem popoln in tudi nisem moralna avtoriteta in se to ne trudim biti.” Danes je podelil mandat za sestavo vlade Janezu Janši in se je postavil kot moralna avtoriteta. V vmesnem času, ko Janez Janša ni bil na oblasti, se je sovražni govor, žaljenje, poniževanje, pogromi nad drugače mislečimi povsem zažrlo v vse pore naše družbe očitno predsednik ni niti opazil. Je moral skrbeti za svoj instagram …

Razumem. Podelil je mandatarstvo. In njegove spodnje besede bi bile super, če ne bi bil on tisti, ki je ves čas gledal stran.. To se ne dogaja par dni …

Včeraj si je vzel še svojo pravico do moraliziranja – očitno se je odločil, da bi sedaj bil moralna avtoriteta in to je tudi obelodanil na tviterju. Da bo jasno o čem pišem so spodaj njegovi današnji tviti:

Borut Pahor je zapisal: Od vseh nas, tudi od novega predsednika vlade in njegove ekipe pričakujem, da se bomo vzdržali izjav ali ravnanj, ki bi bile žaljive ali celo sovražne. Ni problem, če mislimo različno. Problem je, če različnost izražamo tako, da kratimo dostojanstvo drugega. 

Tri ure kasneje pa se Borutu Pahorju zgodi tole … Me zanima, če bo odreagiral? No, retorično je bilo to!

Ja, o tem govorim. Borut Pahor, ki se raje slika za instagram, kot da bi bil moralna avtoriteta, niti ni nikoli obsodil pogroma novinarjev, žaljenje drugače mislečih, konstantega poniževanja …  Recimo tole:

Saj je dovolj, da je jasno o čem je govora, kajne? To, da so družbena omrežja postala prostor za onaniranje trolov, ki zgolj in samo žalijo in ustvarjajo vtis “moči”, ki jo ima desnica je itak nepomembno. To, da desnosučni mediji zavajajo, potvarjajo in objavljajo lažnive zgodbe je itak nepomembno. Pomembno je, da Borut Pahor na dan, ko da mandatarstvo Janezu Janši postane moralna avtoriteta.

Bom skopiral del zapisa iz leta 2018 – Zakaj predsednik Borut Pahor ne obsodi sovražnega govora v Sloveniji?

Za Boruta Pahorja je sovražni govor v bistvu to, da nekateri ljudje bolj iskreno izpovedo svoja stališča, manj disciplinirano, morda tudi zato nekoliko bolj žaljivo in manj spoštljivo, kot bi si želeli – vsaj tako je on formuliral to v oddaji 24ur Fokus. No, naslednji dan je prišla klofuta s strani Sveta Evrope, kjer pozivajo Slovenijo k boju proti sovražnemu govoru, ki se je razširil na družbenih omrežjih.

To, da predsednik ne obsodi sovražnega govora je nekaj povsem normalnega. Tudi to, da nima jasnega stališča glede tega, ker on pač ni moralna avtoriteta je verjetno vsem jasno. Namreč, če želiš biti všečen vsem, potem nikoli ne smeš imeti stališča in nikoli ne smeš povedati tistega, kar misliš. Če seveda misliš.

Mogoče bi bilo boljše, da bi predsednik objavil še kakšen sebek in kakšen dovtip ala Ajde, miška mala, gremo! kot pa da sedaj poskuša opozarjati na stvari na katere bi moral že pred leti … Takšnega predsednika imamo, kot si ga zaslužimo.

  1. Tisti, ki so se prepoznali v prispodobi ljudožrcev, so neupravičeno užaljeni. Verjetno se tudi med kuhanjem kotla ne sme odpirati vrat kuhinje!

Komentarji so zaprti.