Ne, ni se mi odpeljalo. Nisem niti prestopil na drugo stran. Niti nisem oportunist. Zgolj športno priznam, da je Janezu Janši uspelo in je tretjič postal mandatar in bo znova sestavljal vlado. Danes je dobil 52 glasov poslancev, ki so se odločili, da je on najbolj primeren za mandatarja.

Marsikdo je verjetno z dejstvom, da bo Janez Janša premier, nezadovoljen. Marsikdo se jezi nad tem. Pa vendar si moramo naliti čistega vina in lahko preprosto ugotovimo, da je problem nekje drugje – v tem, da imamo na levem polu kup strank, ki pa vsaka malce po svoje solira.

V zadnjih 14 dneh je padlo na političnem parketu veliko mask in počasi se lahko začnemo zavedati, da je levi pol precej razdeljen. Predvsem pa nima nobene agende. Nima postavljenih temeljev in vsake štiri leta dobimo nov obraz na katerega računamo, vendar se kmalu izkaže, da je bil muha enodnevnica.

Sedaj je čas, da se taisti ljudje malce zamislijo nad svojimi dejanji in začnejo iskati rešitve, če želijo karkoli spremeniti na volitvah, ki nas čakajo čez dve leti. Mogoče je bila tole sedaj dovolj velika zaušnica, da bi stranke levega pola stopile skupaj in začele iskati skupne rešitve in jim ne bi bilo pomembno zgolj soliranje in lastni interesi. Na naslednjih volitvah se bomo poslovili od par strank, verjetno pa se bo na pogorišču katere pojavila kakšna nova. Ljudje ne bodo več nasedali na puhlice in stranke se bodo morale precej boljše organizirati, predvsem lokalno. In v končni fazi bodo morale tudi kaj od obljubljenega uresničiti.

Proti stranki, ki ima svoje vojščake, svoje #fakenews medije, ki se požvižga na zakone, sovražni govor, predvsem pa, ki za uresničenje svojih ciljev ne izbira sredstev, bo bitka težka.

Vendar bitka ni že vnaprej izgubljena. Ravno obratno. Ko te v športu nekdo porazi na tvojem terenu, mora biti to vzpodbuda, da se pripraviš boljše, predvsem pa, da premisliš o potezah, ki jih boš naredil. In ko si v opoziciji imaš več časa za to, kajti v poziciji si v konstantni obrambni pozi. Bo to dovolj, da se stranke levega pola konsolidirajo in skupaj stopijo na skupno pot?

Še nekaj mi je pri vsem tem dogajanju zanimivo. Stranke NSi, Desus in SMC so zamenjale svoje predsednike in kasneje so se pridružile Janševi koalici. Naključje? Ali pa gre za precej dobro odigrano partijo.