Dr. Miha Avbersek univ. dipl. mikrobiolog o koronavirusu na Facebooku Dr. Miha Avbersek univ. dipl. mikrobiolog o koronavirusu na Facebooku

Potrjen prvi primer koronavirusa v Sloveniji

Te dni se dogaja veliko stvari. Pred dvema dnevoma smo dobili novega mandatarja, včeraj so potrdili prvi primer koronavirusa v Sloveniji … Mene pa zanima kaj se bo zgodilo danes? Me lahko še kaj sploh preseneti? Bo komet padel na Slovenijo? Aja, to se je zgodilo že pred par dnevi ..

Včeraj zvečer je Marjan Šarec na tviterju sporočil, da so odkrili v Sloveniji prvi primer okužbe s koronavirusom. Minister Šabeder je kasneje sporočil, da je okužena oseba prišla iz Maroka preko Italije v Slovenijo. Sedaj bodo poiskali ljudi, ki so bili z njim v stiku, da preverijo njihovo stanje – kot vse kaže se ni okužil v Sloveniji, ampak v tujini.

Seveda so je ob tem tvitu pojavilo neskončno število komentarjev “trolov”, ki trdijo, da je vse to bilo že vnaprej jasno. Da bo prišel koronavirus v Slovenijo, ko bo Janez Janša postal mandatar. In da se skriva število okuženih in da je po celi Sloveniji že veliko primerov – vse to so jim povedali znanci, prijatelji, ki imajo točne informacije o tem …

Ob bok tem jurišnikom na tviterju – ja, Janez stroj deluje. In sedaj bodo “izredne razmere”, čas ki ga ima novi mandatar najrajši.

Informacije o koronavirusu

Covid-2019 se med ljudmi širi kapljično – s kapljicami sline ob kihanju in kašljanju. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, manjši od 1,5 metra. Za zdaj še ni zanesljivih dokazov, da bi se z novim koronavirusom okužili ob stiku z onesnaženimi površinami. Prav tako ni dokazov, da bi se virus prenašal po zraku (aerosolno).

Sumite, da ste okuženi s koronavirusom?

Če ste se zadrževali na območjih z izbruhom koronavirusa oziroma ste bili v stiku z nekom, ki prihaja s takšnega območja, in ste zboleli (kašelj, vročina, težko dihanje), prosimo, da:

 • ostanete doma in se izogibajte stikom z drugimi ljudmi,
 • pokličete osebnega ali dežurnega zdravnika v najbližji dežurni ambulanti
 • upoštevate nadaljnja navodila

Če bolezenskih znakov ne opazite, ukrepi niso potrebni. Nacionalni inštitut za javno zdravje je vzpostavil posebno telefonsko številko 031 646 617, na kateri lahko dobite več informacij. Številka je dosegljiva vsak dan od 9. do 17. ure.

Testiranje za koronavirus?

Testiranje se v Sloveniji izvaja le pri ljudeh z znaki okužbe (vročina, kašelj ali občutek pomanjkanja zraka), ki so v 14 dneh pred začetkom bolezni:

 • potovali na območja izbruha oziroma prišli s teh območij,
 • bili v tesnem stiku z osebo s potrjeno okužbo (npr. živijo v skupnem gospodinjstvu, opravljajo delo v istem prostoru, so obiskali bolnika v bolnišnici ipd.)

V državi je vzpostavljenih 16 vstopnih točk za odvzem brisa (zdravstveni domovi Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Koper, Ljubljana, Postojna, Kočevje, Velenje, Trbovlje, Brežice, Novo Mesto, Jesenice, Kranj, Nova Gorica in Tolmin, splošna bolnišnica Celje in bolnišnica Šempeter), kjer pa osebe s sumom na okužbo s koronavirusom obravnavajo le na podlagi napotitve osebnega ali dežurnega zdravnika.

Bolnikov prvi kontakt tako še vedno ostaja izbrani osebni zdravnik oz. urgentna služba, če osebni zdravnik ni dosegljiv. 

Več informacij – https://www.gov.si/teme/koronavirus/koronavirus-simptomi-okuzbe-in-zdravljenje/

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

 • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Več informacij o koronavirusu – https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Dr. Miha Avbersek univ. dipl. mikrobiolog o koronavirusu na Facebooku
Dr. Miha Avbersek univ. dipl. mikrobiolog o koronavirusu na Facebooku