Zadnje dni sem na internetih prebral kup teorij zarot o tem, da nam je vlada prikrivala koronavirus. Da je v Slovenijo že cel kup okuženih s koronavirusom in da je bilo to vse usklajeno delovanje vseh vpletenih. Eni so namigovali na to, da je vlada čakala, da bo Janez Janša postal mandatar … Da vseh drugih teorij zarote, ki so prisotne te dni niti ne omenjam. Bolj kot koronavirusa me je strah neumnosti, ki so jih sposobni sproducirati ljudje …

Vse teorije zarot se začnejo podobno. Nekdo podvomi v nekaj in vsi ostali mu pri tem začnejo pritrjevati. Ko se nabere zadostno število “teoretikov zarot”, ni več poti nazaj. Takrat ni več pomembno, da stroka pove svoje mnenje, niti ni pomembno, da je vse skupaj izmišljeno.

Ko duh pobegne iz steklenice .. Ga je težko zapreti nazaj. Zato je v takšnih primerih, kot je primer koronavirusa v Sloveniji potrebna hitra reakcija in zadostno število informacij – predvsem pa je potrebno zmanjšati škodo, ki jo mediji delajo v takšnih primerih.

Ampak za tiste teoretike zarot, ki sedaj trdijo, da so v Sloveniji skrivali koronavirus do potrditve Janeza Janše za mandatarja. Po tej teoriji je imel Marjan Šarec zelo dobre informacije kdaj bo prišlo do izbruha po svetu in kako se bo virus širil. Tudi to, da je koronavirus bil istočasno odkrit na Madžarskem in v Sloveniji je zanimiv podatek, kajne? Predvsem pa je zanimivo, da je prvi Slovenec s koronavirusom v Sloveniji Slovenec.

Da ni to tujec, na kar so opozarjali drugi teoretiki zarot in pri tem strašili z migranti, ki bodo prinesli koronavirus v Slovenijo. Sicer je od potrditve prvega primera minilo manj kot 12 ur in očitno teoretiki zarot še spijo, saj nisem še nikjer prebral nič bolj konkretnega na to temo.

V Sloveniji je okuženih že n-ljudi. Tudi tole je mantra teoretikov zarot, ki jo vsak dan zasledim. Vsi ti “strokovnjaki” imajo informacije iz prvih rok. Dobijo jih od kolegov, znancev, prijateljev, ki to vedo in ki se zavedajo, da nam ostali to prikrivajo. Uf. Te teorije so mi bile vedno pri srcu, saj se marsikoga dotaknejo in začne dvomiti v sam sistem.

Tako je bilo tudi pri koronavirusu, ko smo že zadnjih 10 dni lahko opazovali kako ljudje objavljajo “zanesljive” informacije o številu okuženih v naših bolnišnicah po celi Sloveniji. Seveda se nobena informacija ni izkazala za resnično, kar je dodatna voda na mlin teoretikom zarot – cel sistem laže, samo oni imajo prave informacije.

Ampak njihov namen je bil dosežen. Pojavil se je dvom v strokovno javnost, v odgovorne ljudi. Ampak bodimo realni. Če bi se prikrivale takšne stvari, ki lahko ogrozijo življenja mnogih ljudi – ali res ti teoretiki zarot verjamejo v to? Če so oni sposobni česa takšnega, potem naj ne sklepajo, da so vsi sposobni tega. Niso vsi ljudje brez vesti, kot bi marsikdo rad prikazal.

Kot sem že zgoraj zapisal – bolj kot koronavirusa v Sloveniji me je strah neumnosti, ki razsaja zadnje tedne v Sloveniji. In ta neumnost naredi večjo škodo, kot pa karkoli drugega.

Teoretiki zarot ze dolgo opozarjajo da nam je vlada prikrivala koronavirus
Teoretiki zarot ze dolgo opozarjajo da nam je vlada prikrivala koronavirus