Koronavirus je v Sloveniji. To je dejstvo. Prvi primer koronavirusa je bil odkrit 4. marca. sedaj je pri nas 989 25 primerov okužb s koronavirusom in 22 smrtnih žrtev. Zaradi pogostega spreminjanja metodologij testiranj in manjšega števila testiranj sem se odločil, da podatkov ne bom več posodabljal. Spodaj je še vedno graf, ki se avtomatsko posodablja in prikazuje število okuženih in število mrtvih zaradi koronavirusa.

Ko sem iskal informacije o koronavirusu, kjer bi bilo vse skupaj na enem mestu in jih nisem našel, sem se odločil, da sam naredim zemljevid okužb s koronavirusom v Sloveniji, ki ga bom sproti dopolnjeval in tudi popravil, če bom dobil bolj natančne podatke.

Informacije, ki sem jih uporabil – glede na to, da nimamo enotne evidence po krajih in času, so povzete po medijih in institucijah. Lokacije so “simbolične” – okuženi so v bolnišnicah in pod nadzorom. Prav tako so dnevne okužbe obarvane z drugimi barvami, da je vse skupaj precej lažje spremljati.

Vesel bom popravkov, idej, predvsem pa pomoči pri ažuriranju teh podatkov. Seveda lahko mapo vsak uporabi – če bi kdo želel sodelovati pri ažuriranju, naj se mi javi.

Spodnji podatki niso več dnevno ažurirani!

14.3.2020 se je spremenil način štetja okuženih in zato bo trend naraščanja precej drugačen kot je bil do sedaj … 

Okuženi v Sloveniji
datum število okuženih kraj
4. marec 1 Ljubljana
5. marec 4 Ljubljana
5. marec 1 Maribor
6. marec 1 Maribor
6. marec 1 Metlika
7. marec 4 Metlika
8. marec 1 Vodice
8. marec 1 Lucija
8. marec 2 Metlika
9. marec 3 Metlika
9. marec 1 Maribor
9. marec 4 Ljubljana
9. marec 1 Neznano
10. marec 9
11. marec 2 Postojna
11. marec 1 Kamnik
11. marec 6 Ljubljana
11. marec 1 Murska Sobota
11. marec 13
12. marec 37
13. marec 45
14. marec 40
15. marec 31
16. marec 34
17. marec 20
18. marec 23
19. marec 33
20. marec 22
21. marec 42
22. marec 29
23. marec 30
24. marec 38
25. marec 46
26. marec 51
27. marec 61
28. marec 53
29. marec 46
30. marec 26
31. marec 56
1. april 41
2. april 56
3. april 37
4. april 41

 

————

Social distancing / socialno distanciranje / družbeno distanciranje (izraz za ukrep, ki se uporablja za določena dejanja, ki jih odgovorni sprejmejo, da ustavijo ali upočasnijo širjenje močno nalezljivih bolezni) bo moral postati del našega življenja. Cilj socialnega distanciranja je zmanjšati verjetnost stika med osebami, ki prenašajo okužbo in osebami, ki niso okužene – in s tem seveda zmanjšanje novih okužb in v končni fazi tudi smrti.

Socialna distanca je najučinkovitejše v primeru, ko se okužba prenaša kapljično (kašelj ali kihanje), z neposrednim fizičnim stikom, ali pa s posredim – z dotikom kontaminirane površine …

Glede na amplitudo širjenja koronavirusa po Sloveniji, bo potrebno začeti z ukrepi, ki niso prijetni, predvsem pa, ki nam bodo precej spremenili življenje. Začelo se je že zapiranje vrtcev, zapiranje šol, zapiranje podjetij, prepoved druženja večjih skupin, tudi javni transport bo na udaru. V končni fazi  “karantena” in to, da ostanemo doma in za nekaj časa prekinemo naše vsakodnevne rituale – hoja na fitnes, kavice v družbi, itd …

Življenje se bo spremenilo in to bo imelo vpliv na vsakogar v Sloveniji.

Socialno distanciranje prinaša tudi negativne stvari. Ljudje se počutijo osamljene, zmanjša se produktivnost, če delamo od doma, predvsem pa izgubimo možnost interakcije z ostalimi, kar povzroči za marsikoga veliko spremembo v njegovem življenju in načinu funkcioniranja.

Ti ukrepi, ki so nadaljevanje tistih prvih, ki pa jih na žalost ljudje nismo dovolj upoštevali, bodo povzročili še več nelagodja in še več ljudi bo v strahu in paniki postalo še bolj nerazsodnih … Ampak so potrebni.

Sedaj bi morali že začeti razmišljati o tem, predvsem pa bi se morali zavedati, da je na nas samih, da se soočimo s  koronavirusom, saj nam je sedaj postalo jasno, da se napotkom in navodil ne znamo držati in imamo občutek, da več vemo kot pa vsi strokovnjaki skupaj.

Poleg tega se je potrebno zavedati, da je tole prva pandemija v času družbenih omrežij, kjer je vsak strokovnjak za vse. Da je toliko zavajajočih informacij ljudi, ki želijo svojih pet minut slave, da moramo biti precej pazljivi pri tem komu verjamemo.

Ljudje imamo mnenje o vsaki stvari. In prav je tako. Ampak v teh trenutkih moramo bolj zaupati znanosti, kot pa našim strahovom in informacijam, ki jih dobimo na družbenih omrežjih in na podlagi katerih si ustvarimo mnenje.

Uradne informacije so na voljo:

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.

Koronavirus v Sloveniji zemljevid in podatki
Koronavirus v Sloveniji zemljevid in podatki