Vas je strah koronavirusa? Niste edini. Ste si v zadnjem času večkrat izmerili temperaturo? Niste edini, ki ste veselili, ker je bila temperatura pod 37 stopinjami? Vas stisne pri srcu, ko pomislite, da bi zboleli v teh časih? Tudi to se ne dogaja samo vam. Vsi skupaj smo v podobni situaciji in vsi skupaj moramo poskrbeti za to, da se zaščitimo – tukaj nam težko pomaga država, ali pa kdorkoli drug!!

Zadnje čase je veliko mojih zapisov namenjenih koronavirusu. Še v času, ko je bil to virus, ki je bil prisoten zgolj na Kitajskem. Ves ta čas sem se poskušal distancirati od zavajanja, objavljanja netočnih informacij, predvsem pa sem se trudil, da ne bi povzročal dodatne panike, ki je bila in ki je prisotna tako v medijih, kot na družbenih omrežjih.

Seveda je strah prisoten. To je povsem normalno. Gre nov virus o katerem znanstveniki ne vedo veliko in vsak dan odkrijejo kaj novega. Ljudje dobijo informacije iz nepreverjenih virov in marsikomu je v interesu, da zavaja javnost in povzroča dodatno paniko. Svoje so pristavili mediji, ki so ustvarili v nekem trenutku obsedeno stanje in zasejali med ljudi. Strah, ki lahko povzroči veliko škodo.

Sam nisem nikoli napisal, da nas ne sme biti strah tega virusa, ampak zgolj in samo opozarjam, da moramo sami poskrbeti za to, da minimaliziramo možnost okužbe, predvsem pa, da smo odgovorni ne samo do sebe, ampak do vseh tistih, ki so bolj rizični in ki jih lahko okužba resno ogrozi. In da upoštevamo navodila za to pristojnih služb, čeprav se poskuša njihovo vlogo povsem razvrednotiti.

Eno vprašanje za razmislek – kje iščete informacije o koronavirusu? Na uradnih naslovih, ali jih iščete na družbenih omrežjih. Tale COVID-19 je lakmus papir za vse nas …

Informacije o koronavirusu so na voljo že zelo dolgo, tudi v Sloveniji, ampak na internetih je toliko različnih informacij in ko smo prestrašeni se vedno nagibamo k tistim, ki nam naše strahove še poglobijo. Če kdo pričakuje, da bo dobil odgovor na vsako vprašanje, ki se nam v teh dneh poraja, bo razočaran.

Sedaj sledi en delček, ki je malce bolj oseben in gre za moj pogled na vse skupaj.

Mene ni strah. Niti smrti, niti koronavirusa. Zavedam se, da bom enkrat umrl. Lahko čez pol ure v avtu, ko se bo vame zaletel tovornjak, ali pa bo padlo letalo name. Pa vendar se vseeno zavedam, da je moja dolžnost tudi to, da pazim na tiste, ki sodijo v kategorijo ranljivejših oseb – starejši, kronični bolniki, ljudje, ki imajo težave z dihanjem …

Že zaradi njih moram biti bolj previden. Empatija je nekaj, kar nam v teh dneh manjka. Da ni naša edina prioriteta, da poskrbimo za svojo rit, ampak pazimo tudi na vse ostale.

Verjamem, da je v času, ko je individualizem na vrhuncu to težko razumeti, pa vendar je potrebno misliti tudi na ljudi okoli nas. In posledično se moramo držati nekaterih “protokolov”, čeprav marsikdo verjame, da je COVID-19 zgolj malce drugačna gripa.

Nepomembno je, kaj se bo na koncu izkazalo, sedaj smo v situaciji, ko se moramo obnašati odgovorno, predvsem pa moramo ravnati v skladu s priporočili in verjeti informacijam, ki so preverjene.

Srčno upam, da smo še vedno zmožni tega in ne bo potrebno zapreti celotne Slovenije v karanteno, ker so nekateri v teh časih preveč pametni in bi po svoje urejali stvari in si tudi po svoje interpretirajo obvestila za to pristojnih služb.

Še enkrat – uporabimo malce lastne pameti in poskrbimo tako zase, kot tudi za tiste, ki so bolj ranljivi.

Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2019

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Nacionalni inštitut za javno zdravje in pristojni resorji so pripravili natančna navodila za različne ciljne javnosti:

Vas je strah koronavirusa COVID 19 Ste si v zadnjem casu veckrat merili temperaturo
Vas je strah koronavirusa COVID 19 Ste si v zadnjem casu veckrat merili temperaturo