V zadnjih dneh opažam, da smo ljudje do koronavirusa pristopili različno. Nekateri z ustrahovanjem, drugi z ignoranco, tretji z osveščanjem. Vesel pa sem, da se je v zadnjih dneh pojavilo par “projektov”, ki so namenjeni osveščanju javnosti o koronavirusu.

Trije projekti, ki sem jih opazil v teh dneh so:

Projetka Skupaj proti Koroni in Informacije o koronavirusu združujeta podatke o koronavirusu na enem mestu.

Digitalna solidarnost pa je projekt, ki je namenjen podjetjem, ki se v teh dneh odločijo za solidarnost in ponuajjo brezplačne ugodnosti!

Poleg tega pa je na voljo tudi grafični prikaz Koronavirusa v Sloveniji:

Sam zbiram podatke na naslovu – Koronavirus v Sloveniji / zemljevid koronavirusa, podatki o okuženih in jih tudi dnevno osvežujem.

Social distancing / socialno distanciranje / družbeno distanciranje (izraz za ukrep, ki se uporablja za določena dejanja, ki jih odgovorni sprejmejo, da ustavijo ali upočasnijo širjenje močno nalezljivih bolezni) bo moral postati del našega življenja. Cilj socialnega distanciranja je zmanjšati verjetnost stika med osebami, ki prenašajo okužbo in osebami, ki niso okužene – in s tem seveda zmanjšanje novih okužb in v končni fazi tudi smrti.

Socialna distanca je najučinkovitejše v primeru, ko se okužba prenaša kapljično (kašelj ali kihanje), z neposrednim fizičnim stikom, ali pa s posredim – z dotikom kontaminirane površine …

Glede na amplitudo širjenja koronavirusa po Sloveniji, bo potrebno začeti z ukrepi, ki niso prijetni, predvsem pa, ki nam bodo precej spremenili življenje. Začelo se je že zapiranje vrtcev, zapiranje šol, zapiranje podjetij, prepoved druženja večjih skupin, tudi javni transport bo na udaru. V končni fazi  “karantena” in to, da ostanemo doma in za nekaj časa prekinemo naše vsakodnevne rituale – hoja na fitnes, kavice v družbi, itd …

Življenje se bo spremenilo in to bo imelo vpliv na vsakogar v Sloveniji.

Socialno distanciranje prinaša tudi negativne stvari. Ljudje se počutijo osamljene, zmanjša se produktivnost, če delamo od doma, predvsem pa izgubimo možnost interakcije z ostalimi, kar povzroči za marsikoga veliko spremembo v njegovem življenju in načinu funkcioniranja.

Ti ukrepi, ki so nadaljevanje tistih prvih, ki pa jih na žalost ljudje nismo dovolj upoštevali, bodo povzročili še več nelagodja in še več ljudi bo v strahu in paniki postalo še bolj nerazsodnih … Ampak so potrebni.

Uradne informacije so na voljo:

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.

Kje najdem informacije o koronavirusu in zasciti
Kje najdem informacije o koronavirusu in zasciti