Men ne bo nihče govoril, da naj ostanem doma. Sem moral it v trgovino po par stvari. Ob sobotah smo zmenjeni z upokojenci v lokalu. A na stara leta bom moral pa bit doma? Men koronavirus nič ne more!  Tole je samo par izgovorov, ki jih slišimo v teh dneh od staršev, ko jih opozarjamo, da so oni najbolj ranljivi na koronavirus in da naj že hudiča ostanejo doma in počakajo nekaj časa, da se situacija spremeni.

Pogled na tržnice in lokale v teh dneh je povsod približno enak – največ je starejših obiskovalcev. Tistih, ki so najbolj ranljivi. Tudi v trgovinah je podobna situacija. Ko opazujem vse to dobim občutek, da so nekateri prepričani, da jim koronavirus ne more nič, čeprav so ravno oni med tistimi, kjer so posledice koronavirusa lahko najbolj kritične.

Namesto, da bi se v teh dneh starejši zadrževali doma in počakali prehodno obdobje v samoizolaciji (social distancing) za njih življenje poteka kot je potekal pred tem. Tudi, ko jim poskušaš obrazložiti resnost situacije, predvsem pa, da lahko vse stvari počakajo, se ne dajo. Njim ne bo nihče govoril kaj lahko in kaj ne smejo početi.

Kako prepričati starše, da ostanejo doma v času koronavirusa?

Težko. Ker so trmasti. Ker imajo občutek, da njim se ne bo nič zgodilo. Ker nočejo razumeti, da je potrebno poslušati navodila in se izogibati stikom z drugimi.

Včasih dobim občutek, da so starejši s svojo trmo kot otroci – torej se je sedaj spremenila situacija in smo mlajši bolj odgovorni, kot pa so starejši. In ker se verjetno vsak od nas zaveda, da je prepričanega težko prepričati, so potrebne “posebne taktike”. Staršev namreč ne moremo “poslati v kot”, jim dati “hora legalis”, ali pa jih kako drugače “kaznovati”. Lahko pa se potrudimo po svojih močeh in:

  • lahko se pogovorimo z njimi o koronavirusu in jim poskusimo razložiti, da so oni najbolj ranljivi in da si ne želimo brez njih ostati že sedaj. Da nam ni vseeno za njih in da nas skrbi za to kar počnejo. Čustva so lahko dober faktor, da nekoga “prepričaš” v nekaj drugega.
  • lahko jim ponudimo, da gremo za njih v trgovino in nakupimo stvari, ki jih nujno potrebujejo. Sicer je ta ukrep povsem naraven, ampak pogosto se bodo odzvali nanj s tem, da lahko oni sami poskrbijo zase. Seveda lahko, ampak v teh dneh je boljše, da mi poskrbimo za njih.
  • poskusimo jim njihovo trmo razložiti na primeru otrok. Kot so nam oni v mladosti poskušali razložiti stvari, pa smo jih zaradi svoje trme naredili sami po svoje. Vendar z eno razliko. Tukaj gre za njihova življenja in ne gre za to, da se bo nekdo zmočil, umazal ali pa zlomil roko.
  • poskusimo jim podati čim več relevantnih informacij o koronavirusu in jim dati povezave do relevantnih spletnih strani s temi podatki, da bodo lahko sami spremljali kaj se dogaja, predvsem pa, da bodo sami lahko odkrivali stvari.
  • lahko jim zagrozimo, da bomo prekinili stike z njimi, če bodo še nadaljevali s svojim nespametnim početjem s katerim ogrožajo sebe in tudi vse ostalo. Zelo neprijeten ukrep, ki ga lahko marsikdo razume po svoje in povzroči precej trenj.
  • lahko pa jim povemo, da jih imamo radi in upamo, da bodo razumeli kaj to pomeni v teh časih. Da ne gre zgolj za njih, ampak tudi za nas. Da gre za vse nas.

Verjetno obstaja še kup načinov, da staršem predstavimo problematiko koronavirusa in vpliva na njih. Vesel bom, če jih boste zapisali v komentar primere svojih dobrih praks in jih tudi delili z ostalimi. Moramo se zavedati, da je večina staršev podobna in da deluje na podoben princip. In ja, so trmasti in si ne dajo dopovedati stvari …

Ampak takšni bomo tudi mi čez nekaj let, saj se tega zavedamo?

—————-

Social distancing / socialno distanciranje / družbeno distanciranje (izraz za ukrep, ki se uporablja za določena dejanja, ki jih odgovorni sprejmejo, da ustavijo ali upočasnijo širjenje močno nalezljivih bolezni) bo moral postati del našega življenja. Cilj socialnega distanciranja je zmanjšati verjetnost stika med osebami, ki prenašajo okužbo in osebami, ki niso okužene – in s tem seveda zmanjšanje novih okužb in v končni fazi tudi smrti.

Socialna distanca je najučinkovitejše v primeru, ko se okužba prenaša kapljično (kašelj ali kihanje), z neposrednim fizičnim stikom, ali pa s posredim – z dotikom kontaminirane površine …

Glede na amplitudo širjenja koronavirusa po Sloveniji, bo potrebno začeti z ukrepi, ki niso prijetni, predvsem pa, ki nam bodo precej spremenili življenje. Začelo se je že zapiranje vrtcev, zapiranje šol, zapiranje podjetij, prepoved druženja večjih skupin, tudi javni transport bo na udaru. V končni fazi  “karantena” in to, da ostanemo doma in za nekaj časa prekinemo naše vsakodnevne rituale – hoja na fitnes, kavice v družbi, itd …

Življenje se bo spremenilo in to bo imelo vpliv na vsakogar v Sloveniji.

Socialno distanciranje prinaša tudi negativne stvari. Ljudje se počutijo osamljene, zmanjša se produktivnost, če delamo od doma, predvsem pa izgubimo možnost interakcije z ostalimi, kar povzroči za marsikoga veliko spremembo v njegovem življenju in načinu funkcioniranja.

Ti ukrepi, ki so nadaljevanje tistih prvih, ki pa jih na žalost ljudje nismo dovolj upoštevali, bodo povzročili še več nelagodja in še več ljudi bo v strahu in paniki postalo še bolj nerazsodnih … Ampak so potrebni.

Sedaj bi morali že začeti razmišljati o tem, predvsem pa bi se morali zavedati, da je na nas samih, da se soočimo s  koronavirusom, saj nam je sedaj postalo jasno, da se napotkom in navodil ne znamo držati in imamo občutek, da več vemo kot pa vsi strokovnjaki skupaj.

Poleg tega se je potrebno zavedati, da je tole prva pandemija v času družbenih omrežij, kjer je vsak strokovnjak za vse. Da je toliko zavajajočih informacij ljudi, ki želijo svojih pet minut slave, da moramo biti precej pazljivi pri tem komu verjamemo.

Ljudje imamo mnenje o vsaki stvari. In prav je tako. Ampak v teh trenutkih moramo bolj zaupati znanosti, kot pa našim strahovom in informacijam, ki jih dobimo na družbenih omrežjih in na podlagi katerih si ustvarimo mnenje.

Uradne informacije so na voljo:

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.

Zakaj so starejsi ljudje v Sloveniji diskriminirani in zakaj je drzava pozabila nanje