Večina Slovenije je danes v varnem zavetju doma. #ostanidoma je postal del naših življenj, pa vendar obstaja vrsta poklicev, kjer ljudje ne morejo ostati doma, ampak se trudijo, da življenje poteka “normalno”. Trgovke in trgovci, policisti, vojaki, poštarji, novinarji, lekarnarji, zdravniki, medicinske sestre, komunalni delavci, čistilke, tehničnim delavcem, delavcem v proizvodnji in ostalim, zaradi katerih niso naša življenja obstala … Vsi tisti, ki jih je prav tako strah kot marsikoga, ki je zdajle doma, pa vendar mora biti v službi.

Danes je ustavljen javni promet. Z odlokom vlade se je bo polnoči ustavil tudi cel kup drugih storitvenih dejavnosti – nastanitvene, gostinske, velnes, športnorekreacijske, kinematografske, kulturne, frizerske, kozmetične in pedikerske storitve, kot tudi storitve iger na srečo in druge podobne dejavnosti.

Vendar bodo še vedno morali številni ljudje delati in si ne morejo sedaj vzeti dopusta, ali pa biti s svojimi družinami. In strah je verjetno prisoten tudi pri njih.

In ko bo ta kriza minila in ko se bo življenje spet vrnilo v stare tirnice, takrat ne pozabimo kdo so bili ti ljudje, ko bodo želeli višje plače, ali pa ureditev delovnih razmer! Ne pozabimo kdo je dejansko izpostavljal svoje življenje, da smo v trgovinah dobili straniščni papir.

Predvsem pa ne pozabimo, da so to ljudje, ki so anonimni in za to ne bodo posebej nagrajeni, čeprav tvegajo okužbo. Ko bomo naslednjič spet drli kot nori v trgovine, takrat se spomnimo na njih. Ko bomo naslednji pizdili nad policistom, se spomnimo na to situacijo. Ko bomo naslednji arogantni do čistilke …

Kapo dol vsem tistim delavcem, ki v teh dneh skrbijo, da življenje poteka “normalno”! Predvsem pa upam, da jih bomo znali ceniti! Vsaj prijazna beseda, ali pa pogled v oči …

In HVALA!

Ko strah pred koronavirusom preraste v psihozo in ljudje brezglavo nakupujejo v trgovinah