Mačka - Felis Silvestris Catus 3 Mačka - Felis Silvestris Catus 3

Trgovine za živali so zaprte / ne pozabite na živali v teh časih

Odlok Vlade o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji je prepovedal tudi poslovanje trgovin za živali. Kar pomeni, da lahko marsikateri hišni ljubljenček ostane brez svoje ljube hrane. Hrana za živali se sicer dobi tudi v živiskih trgovinah, tako da je panika odveč.

Marsikateri lastnik živali ni pomislil na to, da si mora pripraviti zalogo hrane za svoje živali. In od 16.3. so zaprte trgovine za živali. Sicer poslujejo še vedno preko spleta, ampak verjetno bo povpraševanje v teh dneh skokovito narastlo, predvsem pa je vprašanje če bodo lahko vse to dostavili na dom.

V živilskih trgovinah sicer prodajajo hrano za živali, vendar, če so vaše živali “zbirčne”, ali pa imajo kakšno bolezen, potem raje preventivno naročite hrano za živali.

#ostanidoma

————

Social distancing / socialno distanciranje / družbeno distanciranje (izraz za ukrep, ki se uporablja za določena dejanja, ki jih odgovorni sprejmejo, da ustavijo ali upočasnijo širjenje močno nalezljivih bolezni) bo moral postati del našega življenja. Cilj socialnega distanciranja je zmanjšati verjetnost stika med osebami, ki prenašajo okužbo in osebami, ki niso okužene – in s tem seveda zmanjšanje novih okužb in v končni fazi tudi smrti.

Socialna distanca je najučinkovitejše v primeru, ko se okužba prenaša kapljično (kašelj ali kihanje), z neposrednim fizičnim stikom, ali pa s posredim – z dotikom kontaminirane površine …

Glede na amplitudo širjenja koronavirusa po Sloveniji, bo potrebno začeti z ukrepi, ki niso prijetni, predvsem pa, ki nam bodo precej spremenili življenje. Začelo se je že zapiranje vrtcev, zapiranje šol, zapiranje podjetij, prepoved druženja večjih skupin, tudi javni transport bo na udaru. V končni fazi  “karantena” in to, da ostanemo doma in za nekaj časa prekinemo naše vsakodnevne rituale – hoja na fitnes, kavice v družbi, itd …

Življenje se bo spremenilo in to bo imelo vpliv na vsakogar v Sloveniji.

Socialno distanciranje prinaša tudi negativne stvari. Ljudje se počutijo osamljene, zmanjša se produktivnost, če delamo od doma, predvsem pa izgubimo možnost interakcije z ostalimi, kar povzroči za marsikoga veliko spremembo v njegovem življenju in načinu funkcioniranja.

Ti ukrepi, ki so nadaljevanje tistih prvih, ki pa jih na žalost ljudje nismo dovolj upoštevali, bodo povzročili še več nelagodja in še več ljudi bo v strahu in paniki postalo še bolj nerazsodnih … Ampak so potrebni.

Sedaj bi morali že začeti razmišljati o tem, predvsem pa bi se morali zavedati, da je na nas samih, da se soočimo s  koronavirusom, saj nam je sedaj postalo jasno, da se napotkom in navodil ne znamo držati in imamo občutek, da več vemo kot pa vsi strokovnjaki skupaj.

Poleg tega se je potrebno zavedati, da je tole prva pandemija v času družbenih omrežij, kjer je vsak strokovnjak za vse. Da je toliko zavajajočih informacij ljudi, ki želijo svojih pet minut slave, da moramo biti precej pazljivi pri tem komu verjamemo.

Ljudje imamo mnenje o vsaki stvari. In prav je tako. Ampak v teh trenutkih moramo bolj zaupati znanosti, kot pa našim strahovom in informacijam, ki jih dobimo na družbenih omrežjih in na podlagi katerih si ustvarimo mnenje.

Uradne informacije so na voljo:

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.

Mačka - Felis Silvestris Catus 3

 

  1. Sociopatski ukrepi s strani tistih, ki nimajo pojma, kako živi običajen človek. Karanteno bi vlekli do neskončnosti, čeprav pri posamezniku zadostujeta dva tedna, strategije nimajo, ampak se igrajo, kaj bi nam še lahko naprtili. Isto je bilo s Kardeljevo kravo.

Komentarji so zaprti.