Včeraj je minister za zdravje, Tomaž Gantar, izjavil: “Vedite se, kot da ste že vsi okuženi.” Verjetno nisem edini, ki je njegovo izjavo očitno razumel drugače, kot je on želel, da jo razumemo. Zanima me, kako jo vi razumete?

Vedite se, kot da ste že vsi okuženi – zame to pomeni, da je itak vseeno kaj počnemo, da je itak vseeno kje se nahajamo in s kom se družimo. Če smo že vsi okuženi, potem ni več skrbi, da bi koga okužili ali pa, da bi kdo nas okužil.

Sem samo jaz to izjavo razumel tako?

V teh časih, ko vsi opozarjajo na to, da je #ostanidoma edina prava pot, se mi zdi precej pomembna konciznost ljudi, ki dajejo izjave, ki jih ljudje konzumiramo.

Jonas Žnidaršič je lepo preobrnil besede in podal izjavo, ki bi jo moral minister za zdravje podati: “Treba se je obnašat, kot da so vsi negativni, mi pa ne

Precej bolj razumljivo, kajne? In ne pušča odprtega prostora za napačno interpretacijo.

————

Social distancing / socialno distanciranje / družbeno distanciranje (izraz za ukrep, ki se uporablja za določena dejanja, ki jih odgovorni sprejmejo, da ustavijo ali upočasnijo širjenje močno nalezljivih bolezni) bo moral postati del našega življenja. Cilj socialnega distanciranja je zmanjšati verjetnost stika med osebami, ki prenašajo okužbo in osebami, ki niso okužene – in s tem seveda zmanjšanje novih okužb in v končni fazi tudi smrti.

Socialna distanca je najučinkovitejše v primeru, ko se okužba prenaša kapljično (kašelj ali kihanje), z neposrednim fizičnim stikom, ali pa s posredim – z dotikom kontaminirane površine …

Glede na amplitudo širjenja koronavirusa po Sloveniji, bo potrebno začeti z ukrepi, ki niso prijetni, predvsem pa, ki nam bodo precej spremenili življenje. Začelo se je že zapiranje vrtcev, zapiranje šol, zapiranje podjetij, prepoved druženja večjih skupin, tudi javni transport bo na udaru. V končni fazi  “karantena” in to, da ostanemo doma in za nekaj časa prekinemo naše vsakodnevne rituale – hoja na fitnes, kavice v družbi, itd …

Življenje se bo spremenilo in to bo imelo vpliv na vsakogar v Sloveniji.

Socialno distanciranje prinaša tudi negativne stvari. Ljudje se počutijo osamljene, zmanjša se produktivnost, če delamo od doma, predvsem pa izgubimo možnost interakcije z ostalimi, kar povzroči za marsikoga veliko spremembo v njegovem življenju in načinu funkcioniranja.

Ti ukrepi, ki so nadaljevanje tistih prvih, ki pa jih na žalost ljudje nismo dovolj upoštevali, bodo povzročili še več nelagodja in še več ljudi bo v strahu in paniki postalo še bolj nerazsodnih … Ampak so potrebni.

Sedaj bi morali že začeti razmišljati o tem, predvsem pa bi se morali zavedati, da je na nas samih, da se soočimo s  koronavirusom, saj nam je sedaj postalo jasno, da se napotkom in navodil ne znamo držati in imamo občutek, da več vemo kot pa vsi strokovnjaki skupaj.

Poleg tega se je potrebno zavedati, da je tole prva pandemija v času družbenih omrežij, kjer je vsak strokovnjak za vse. Da je toliko zavajajočih informacij ljudi, ki želijo svojih pet minut slave, da moramo biti precej pazljivi pri tem komu verjamemo.

Ljudje imamo mnenje o vsaki stvari. In prav je tako. Ampak v teh trenutkih moramo bolj zaupati znanosti, kot pa našim strahovom in informacijam, ki jih dobimo na družbenih omrežjih in na podlagi katerih si ustvarimo mnenje.

Uradne informacije so na voljo:

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.

Vedite se kot da ste ze vsi okuženi minister Tomaz Gantar ostanidoma
Vedite se kot da ste ze vsi okuženi minister Tomaz Gantar ostanidoma