Včeraj nas je prebudil potres, ki je imel epicenter v bližini Zagreba. Nuklearna elektrarna Krško, ki leži nedaleč od meje s Hrvaško je nemoteno delovala naprej in potres ni povzročil nobene škode. So pa zato začeli #fakenews portali objavljati svoje zgodbe … Je res potrebno v teh časih dodatno prestrašiti ljudi?

Nuklerna elektrarna Krško je včeraj sporočila, da pregled sistemov in opreme potrdil, da potres ni vplival na NEK (vir). Strokovnjaki Nuklearne elektrarne Krško so po današnjem potresu skladno z ustaljenimi protokoli pregledali sisteme in opremo v elektrarni. Preventivni pregled je potrdil, da potres nanje ni vplival. Elektrarna še naprej obratuje zanesljivo in varno na polni moči.

Tole spodaj pa je ta fakenews, ki je zakrožil po tviterju in po svetu … Zanima me, kakšno korist ima kdo od tega, da širi takšne informacije?

Zagreb quake puts Krsko nuclear reactor at risk je bil naslov na enem od #fakenews portalov včeraj.

The earthquake that struck northwestern Croatia on Sunday morning, causing heavy material damage, could have also put the nuclear reactor at Krsko in neighboring Slovenia at risk of a meltdown. In case a meltdown happens, it could also endanger Slovenia’s neighbors Austria and Italy.

Takole funkcionira #fakenews svet. In potem seveda sledi še kup tvitov na to isto temo:

Ali Slovenija potrebuje novo jedrsko elektrarno Bojan Ambrozic prikaze dejstva o tem