Zadnji teden spremljam komunikacijo nove vlade in ugotavljam, da bi morala biti precej boljša za razmere v katerih smo. Da bi morala biti vsaka izjava, vsak tvit in objava na spletni strani vlade pretehtana in koncizna. Dobimo pa konfuzne in nasprotujoče si informacije, ki zgolj povečujejo strah med ljudmi v Sloveniji.

Kriza je vedno test za komunikatorje. Le redki so kos takšni nalogi, predvsem pa imajo le redki pripravljene strategije za takšne primere. Pa vendar je v Sloveniji veliko strokovnjakov, ki bi ponudili svoje znanje in pomagali pri komuniciranju v tem času. V teh časih pač ne bi smelo biti deljenja na naše in vaše, ampak bi morali končni naši in vaši skupiti skupaj in stvari prepustiti strokovnjakom, ne pa zgolj tistim “zaslužnim”.

Par stvari, ki so me zmotile v zadnjem tednu, ko smo dobili novo vlado in smo vsi pričakovali veliko od nje. Tudi na področju komuniciranja:

  • pričakoval bi koncizne informacije, namesto tega pa dobimo zgolj konfuzne: ne bomo več testirali, spet bomo testirali, spremenili smo metodologijo testiranja, spet spreminjamo metodologijo testiranja, uvedli bomo te ukrepe, ne bomo uvedli teh ukrepov, zaprli bodo trgovine za živali, odprli bodo trgovine za živali, prepoved gibanja v drugih krajih, ne bo prepovedi gibanja v drugih krajih
  • pričakoval bi sodelovanje z novinarji, vendar smo dobili ravno obratno situacijo – novinarji lahko pošiljajo vprašanja, vlada pa se odloči, če bodo odgovorili na vprašanja
  • glede na to, da je aktualna vlada že vrsto let vzpostavljala svoje medije in komunikacijske kanale, ki so bili primerni za potvarjanje in obračunavanje z drugače mislečimi, bi pričakoval v tem času, da se prekine s to prakso in se nič več ne diskreditira ljudi na njihov način
  • pričakoval bi, da bodo v tem času “odpoklicali” številne trole, ki so na tviterju in ki poskrbijo, da se vsa drugače misleč počuti kot “drek”, ko se neskončna vrsta teh trolov spravi nanj – ponavadi imajo par sledilcev, niti enega tvita, ampak retvitajo pa vse informacije, ki jih morajo retvitati. Dialog z njimi ni mogoč in preostane zgolj blokiranje.
  • zakaj se dogaja, da so informacije, ki so objavljenje na spletni strani vlade drugačne od tistih, ki so potem objavljene v Uradnem listu? To se ne bi smelo dogajati. En primer je bila veljavnost prometnih dovoljenj in zavarovanja motornih vozil, ki se podaljša do 16. maja 2020. Na vladnem portalu je bil datum 16. april. Šele kasneje so spremenili. Enako je bilo z zaprtjem in odprtjem trgovin za živali
  • komunikacija o številu okuženih in številu testiranj je precej čudna – za tiste, ki smo vsak dan zbirali svoje podatke so številke, ki so se začele pojavljati drugačne od tistih, ki so bile še pred časom. Kaj so torej prave informacije?
  • nastopi različnih ministrov pred kamerami so vse prej kot ok. Laž v eter Tonina in Počivalška sta dve stvari, ki se ne bi smeli zgoditi. Tudi Pivčeva ni točno vedela o tem ali smo samozadostni s hrano v naših rezervah.

Strinjam se, da je prav, da je komunikacija avtokratična, da je vodena z enega mesta, da za njo skrbi nekdo, ki ima celo “sliko” v glavi. Pa vendar se v tem času to ni dogajalo in smo ljudje dobili povsem drugačne signale. Kot opazovalec tega komuniciranja sem precej žalosten – iskreno, tudi sam sem na tviterju ponudil pomoč v teh časih. Ne, ker bi želel biti “petokolonaš”, ampak ker sem želel, da bi ljudje dobili prave informacije. In verjetno nisem edini, ki bi pomagal pri teh stvareh in v teh časih.

Kot sem zgoraj omenil. Sedaj ni čas za naše in vaše. Ampak smo vsi na istem čolnu. In sedaj ni čas za osebna obračunavanja in ščuvanja enih proti drugim, kar je nekaterim politikom zelo dobro uspelo. Predvsem pa ni čas za zastraševanje naroda. Razmere niso primerne za to, ampak je čas, da smo dobro obveščeni, predvsem pa da so informacije, ki jih dobimo dejansko uporabne in resnične!

Še dva članka na to temo:

Komunikacija te vlade bi morala biti boljsa za razmere v katerih smo

Komunikacija te vlade bi morala biti boljsa za razmere v katerih smo

One Response to Komunikacija te vlade bi morala biti boljša za razmere v katerih smo

  1. Drago pravi:

    Točno tako, “one way” rdečih in prebarvanih okupatorjev našega naroda in to že 80 let!!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.