Recept za cokoladno torto brez moke 11 Recept za cokoladno torto brez moke 11

Recept za čokoladno torto brez moke / had kuha

Recept za čokoladno torto brez moke, ki jo lahko pripravite v eni euri! Ampak pozor, ti ni veganska torta! Včeraj je imel moj nečak 25 rojstni dan in jaz sem se odločil, da mu spečem torto. Sicer je nisem poskusil, ampak upam pa, da je bila vsaj tako okusna kot sem si želel, da bi bila. Precej težko je namreč pripraviti torto, če ne poskušaš njenih sestavin in če na koncu ne poskusiš svoje “mojstrovine”.

#ostanidoma terja svoj davek. Tudi ta, da se sam lotil priprave torte, namesto, da bi šel v katero izmed slaščičarn in jo nabavil.

Kaj potrebujete za čokoladno torto brez moke?

Za torto:

  • jajca / 6 komadov
  • temna čokolada / 200 gramov
  • maslo / 80 gramov
  • sladkor / 100 gramov
  • pomarančno lupino / 2 veliki žlici (lahko uporabite tudi kupljeno)
  • rum ali whiskey / po želji

Za preliv:

  • temno čokolado / 100 gramov
  • olje / 1 veliko žlico
  • kandirano pomarančo za okrasitev

Maslo in čokolado nad paro stopimo in ohladimo. V drugi posodi stepemo rumenjak in mu dodamo pomarančo in rum. Ko se maslo in čokolada ohladita, to dvoje zmešamo z mešalnikom.

V drugi posodi naredimo trd sneg iz beljakov in sladkorja in potem obe masi skupaj narahlo zamešamo.

Vse skupaj damo v pekač primerne oblike in pečemo v pečici na temperaturi 135 stopinj – 50 minut. Torta se bo “dvignil! in potem bo padla skupaj. Zato izberemo dovolj visok pekač. Na koncu vse skupaj prelijemo s stopljeno čokolado in okrasimo s kandirano pomarančo. Počakamo, da se strdi čokolada in jo režemo s tankim nožem, ki ga pomakamo v vročo vodo.

Naj vam tekne!

Zakaj sem se odločil, da bom sam spekel torto? Ker sem ugotovil, da so slaščičarne zaprte. Doma sem imel kup sestavin – nisem pa imel jajc in masla. Jajca sem dobil pri sosedih, ki ponujajo vsem sosedom zastonj jajca. Namesto masla pa sem uporabil kokosovo maslo. Kljub temu, da se prehranjujem vegansko, sem se odločil, da bo torta neveganska – v končni fazi gre za rojstni dan nečaka, ki se ne prehranjuje tako kot se sam. In odgovor na vprašanje, ki se marsikomu zastavlja – ne, čist ok mi je bilo pripraviti to torto.

Glede na to, da poteka #ostanidoma, sem se tudi odločil, da preskočim “ofiranje”, praznovanje in vse ostalo, kar sodi zraven.

Zapakiral sem torto in jo dostavil na okno nečaku. Pozvonil in mu na razdalji par metrov ustno čestital in šel nazaj domov. Čas za praznovanje še pride!

 

Sedaj pa čakam, da mi Tin sporoči, kakšna je bila torta! In naslednjič vse skupaj pofotkam s fotoaparatom in pri pravi osvetlitvi.

Recept za cokoladno torto brez moke 11
Recept za cokoladno torto brez moke 11