Včeraj je Michael Ryan (direktor nujne pomoči pri WHO) izjavil, da ni dokazov, da nošenje zaščitne maske koristi (vir). Lahko pa predstavlja dodatno tveganje, če narobe uporabljamo masko. Pri nas so zaščitne maske in rokavice obvezne v zaprtih javnih prostorih.

O maskah je bilo v zadnjem času veliko govora. Stroka je na enem polu, politika na drugem. Predvsem pa je problem z maskami v tem, da jih ni dovolj. Ker so jih nekateri ministri naročili 10.000.000, pa vendar teh mask ni. O pomanjkanju mask opozarjajo tudi strokovni delavci.

Glede na to, da je uporaba v Sloveniji obvezna v zaprtih javnih prostorih in jih ni dovolj, je to situacija, ki najbolj prizadane najbolj ranljive. Starejši ne kupujejo po spletu in če nimajo svojcev, ki jim priskrbijo te maske, so se primorani zaviti v šal in oditi v trgovino, čeprav ne opravlja svojega poslanstva.

Če že nekdo predpiše obvezno uporabo, potem pričakujem, da bo tudi poskrbel, da bodo na voljo za vse. Glede na to, da smejo ljudje iti iz svoje občine je vse skupaj še precej večji problem.

Ampak nazaj k maskam. Vesel bi bil, če bi imeli jasne smernice, ki bi bile usklajene tudi s potrebami. Če ne bi na par dni spreminjali svojih odločitev, predvsem pa, če bi imeli iste metodologije ves čas. Ampak lažje je vsak dan spreminjati odloke in posledično manipulirati s podatki.

Vsekakor bom jaz dal nase masko, ko bom šel v zaprte javne prostore. Upošteval bom odloke, ki nam jih vsak dan predpiše Vlada in prosim, da isto storite tudi vi. Sicer pa še vedno velja #ostanidoma …

Obljubljenih tri milijone mask je bila prevara Pocivalsek je bil nategnjen Tonin lagal
Obljubljenih tri milijone mask je bila prevara Pocivalsek je bil nategnjen Tonin lagal