V teh dneh pogosto slišimo besedi respirator in ventilator. Pa dejansko vemo kaj pomeni respirator in kaj ventilator? Vse bolj imam občutek, da se pri nas to dvoje zamenjuje in potem smo ljudje precej zmedeni, še posebej, ker imata slovenskem jeziku ventilator in respirator enak pomen. Čeprav gre za dve povsem različni stvari.

Donirali so nam 100.000 respiratorjev. To je bilj zgolj en takšen primer, ko se je verjetno marsikdo veselil, da imamo sedaj toliko respiratorjev – vendar pozor. Ja, res je. 100.000 respiratorjev je to. Ampak v tem primeru ne gre za 100.000 naprav, ki omogočajo predihavanje, ampak gre za 100.000 obraznih mask s filtri (to velja za maske tipa FFP1,  FFP2 in  FFP3).

Kaj je torej respirator in kaj je ventilator? Za začetek sem šel preveriti na Fran.si za pomen besede respirato:

  • priprava, ki varuje dihalne organe pred trdnimi snovmi in tekočinami, razpršenimi v zraku: nadeti, sneti si respirator; uporabljati respirator pri varjenju
  • medicinska naprava za ritmično prezračevanje pljuč bolniku, ki ne more dihati

Ti šment, tole ne pomaga prav veliko. Namreč, beseda respirator prihaja iz angleščine in se navezuje na zaščitno masko za dihala v različnih delovnih panogah.

Ampak v medicinski terminologoji je respirator naprava za ritmično prezračevanje pljuč bolniku, ki ne more dihati. Sopomenka pa je ventilator, naprava, ki je nujno potrebna pri obolelih s težjo obliko covida-19, ki omogoča predihavanje. Ampak besedo ventilator si predstavljamo malce drugače, kajne?

Sem zakompliciral in vam nič več nič ni jasno?

Če bi pri nas uporabljali izraz medicinski ventilator (naprava, ki omogoča bolnikom predihavanje) in obrazna maska s filtri bi bilo vse skupaj precej bolj preprosto, predvsem pa se ne bi spraševali o tem kaj kdo misli, ko uporablja ti dve besedi.

Če se izraz prevaja iz angleščine – potem respirator ni medicinski ventilator, ampak je obrazna maska s filtri. In ravno zato prihaja do dvoumnosti.

What is a respirator?

  • A respirator is a personal protective device that is worn on the face or head and covers at least the nose and mouth. A respirator is used to reduce the wearer’s risk of inhaling hazardous airborne particles (including infectious agents), gases or vapors. Respirators, including those intended for use in healthcare settings, are certified by the CDC/NIOSH.

What is ventilator?

  • A mechanical ventilator is an automatic machine designed to provide all or part of the work the body must do to move gas into and out of the lungs. The act of moving air into and out of the lungs is called breathing, or, more formally, ventilation.
Kaj je respirator in kaj je ventilator Zakaj ne obrazna maska s filtri in medicinski ventilator
Kaj je respirator in kaj je ventilator Zakaj ne obrazna maska s filtri in medicinski ventilator.