Humus s cemazem Humus s cemazem

Recept za humus s čemažem

Recept za humus s čemažem, ki ga lahko pripravite v par minutah. Sezona čemaža je na vrhuncu, vendar pozor, da ga ne boste zamenjali za jesenski podlesek. Prav tako bodite previdni, da ga nabirate v kraju svojega prebivališča v teh časih, ko velja ta odlok.

Zakaj sem se odločil, da bom delil recepte z vami? Ker se zadnje čase veliko “sučem” po kuhinji in ugotavljam, da prav uživam, ko si pripravljam hrano – sicer zelo preprosto, vegansko, ampak iz svežih sezonskih sestavin. Mogoče komu pride kakšen recept prav in ga lahko izkoristi, ko se naveliča enih in istih jedi, ki jih vsak dan pripravlja.

Kaj potrebujete za humus s čemažem?

  • svež čemaž – dva velika šopa čemaža
  • čičerika (lahko iz konzerve, lahko pa tudi posušeno čičeriko)
  • tahini (sezamova pasta, če je nimate – nič hudega)
  • olivno olje
  • sok pol limone
  • sol
  • čili

Če imate čičeriko iz konzerve jo odcedite. Če imate posušeno čičeriko jo čez noč namočite v vodi in potem naslednji dan kuhajte vsaj eno uro. Odcedite vodo in vse skupaj stresite v mešalnik (tudi s paličnim mešalnikom gre, ali blenderjem) in začnite “mešati”.

Čemaž splaknite in pod vodo in dodajte v mešalnik. Dodajte par žlic olja, tahini (če ga imate), sol in čili (po želji), limonin sok in vse skupaj mešajte da dobite povsem gladko zmes.

Vmes preizkusite humus s čemažem in po potrebi dodajte sol ali olje. Sam se nagibam k preprosti logiki – da s poskušanjem jedi narediš jed okusno in se ne držiš točnih količin, ker se ljudje med seboj razlikujemo.

Pa dober tek! In lahko mi javite, če vam je bil humus s čemažem všeč!

p.s.: ja, bom delal bolj na prezentaciji jedi in receptov. Ampak zaenkrat mi je bolj všeč “gonzo kuharstvo”, kar pomeni, da so stvari prikazane točno takšne kot so. Se marsikdo precej lažje poistoveti, kot pa s profesionalnimi in aranžersko dovršenimi fotografijami hrane.

Humus s cemazem
Humus s cemazem