Verjetno nisem edini, ki se zadnje dni sprašuje kaj se dogaja z maskami in ostalo zaščitno opremo. Kljub temu, da sta Matej Tonin in Zdravko Počivalšek pred časom naročila in plačala za 10.000.000 evrov mask, teh mask še ni v Sloveniji. So pa preko 100.000.000 težak posel za nabavo zaščitne opreme dobili posredniki, ki sami še niso nikoli uvažali zaščitne opreme. Tudi podjetje Acron, kjer je zaposlena mati Mateja Tonina je dobilo posel vreden 30.000.000 evrov. Zakaj vlada sama ne naroča zaščitne opreme brez posrednikov?

To, kar se zadnje čase dogaja z maskami in ostalo zaščitno opremo meji na norost. Tonin in Počivalšek se vsakič znova slikata z opremo, ki jo donirajo podjetja in posamezniki in sta vsa navdušena, ko dobita par sto “všečkov” na tviterju. Ko jima zastaviš vprašanje o tem, kje so številne maske, ki so bile naročene – maske podjetja Labena, maske podjetja MD global … Pa sta zgolj in samo tiho. In njuna tišina je zelo glasna.

Na Kitajskem je podjetje Alibaba pripravilo ogromno količino zaščitne opreme, ki nas čaka, vendar se naši vladi ne mudi s tem. V bistvu bi lahko zapisal, da se jim ….. Da, prav ste prebrali. Njim je pač vseeno, če ni dovolj mask – oni so predpisali obvezno uporabo mask v zaprtih javnih prostorih in pozabili na to, da mask ni dovolj za osebje, ki jih nujno potrebuje pri svojem delu. Potem so predlagali rute in šale. Slaba šala, kajne?

Seveda minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek, trdi, da ni mogoče v Sloveniji nabaviti zaščitne opreme iz tujine brez posrednikov, ker imamo takšne predpise.

Včeraj ga je na laž postavil Tomaž Vesel – predsednik Računskega sodišča. Verjetno bo Vesel danes zamenjan, kajti kdo je on, da upa dvomiti v besede vlade?

Še več. Včeraj je Tomaž Vesel povedal, da ni takšnih predpisov in zakonodaje v Sloveniji, kot tudi na EU ravni in da so smernice EU, da naj se v tem času sklepajo pogodbe neposredno pri dobaviteljih.

Seveda tega ne komentira nihče od vpletenih v te mahinacije, ki se dogajajo zadnje tedne in kjer krožijo velike količine denarja. Posle dobivajo podjetja, ki nimajo nobene veze z zaščitno opremo in vsak, ki je kdajkoli posloval s Kitajsko ve kako preprosto se dobi certifikat, ki ga potrebuješ – samo poveš in ti ga pripravijo.

Glede na to, da je v zadnjem času večje število mrtvih in okuženih ravno v v DSOjih, bi pričakoval da bo vlada pripravila kakšne smernice za te ljudi in jim dala opremo, ki jih bo ščitila. Mogoče pa nekdo nekaj narobe dela? Ali pa ima pri svojem delu napačno opremo.

Jaz pa še vedno čakam, da bosta Tonin in Počivalšek pripeljalala zaščitno opremo za 10.000.000 evrov, ki sta jo plačala že dolgo nazaj in po tem vse tiho je bilo. No, ne pojavljata se več pred TV zasloni … To je bila verjetno vzgojna kazen …

Kaj je respirator in kaj je ventilator Zakaj ne obrazna maska s filtri in medicinski ventilator
Kaj je respirator in kaj je ventilator Zakaj ne obrazna maska s filtri in medicinski ventilator