Včeraj je vlada spremenila Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, kjer je določeno kdaj gredo lahko starejši od 65 let v trgovino (to je veljalo tudi že sedaj) in da lahko varnostnik od njih zahteva “javno listino”, s katero preveri njihovo starost. Da, prav ste prebrali. Starejše lahko legitimirajo in če niso dovolj stari, jim prepovedo vstop v trgovino.

Medtem, ko vlada omejuje gibanje na občino prebivališča, zapoveduje kdaj gremo lahko v trgovino in kaj moramo imeti na sebi (maske in rokavice), pa taista vlada ne poroča o številu mrtvih in okuženih v samih DSOjih (domovih za starejše), ki so večja težava kot so sprva mislili. Podatkov pač ne dajo javnosti.

Ampak nazaj k odloku, ki velja od danes naprej in se ga moramo držati vsi …

V prodajalnah z živili lahko nakup v času od 8.00 do 10.00 ure ter zadnjo uro obratovalnega časa opravijo izključno ranljive skupine (na primer invalidi, starejši od 65 let, nosečnice). Starejši od 65 let lahko opravijo nakup samo v tem času. Potrošnik, starejši od 65 let, izkazuje svojo starost z javno listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb.

Obvezna uporaba zascitne maske in zascitnih rokavic na zaprtih javnih krajih
Obvezna uporaba zascitne maske in zascitnih rokavic na zaprtih javnih krajih