Marija Tomc Muc, direktorica podjetja Biro Bonus je naslovila odprto pismo predsedniku vlade, ministrom in odgovornim, kjer jim je nalila čistega vina glede obljub, da bodo ukrepi za podjetnike minimalno birokratsko zapleteni in maksimalno birokratsko enostavni. Je temu res tako? Seveda ni. Kako je v resnici?

Gospe in gospodje, če še ne veste, vam moram povedati, da ste tu popolnoma pogoreli. Osebno sem že kar nekaj časa v poslu in povedati vam moram, da tako konfuznih, birokratsko zapletenih in nasprotujočih si postopkov v svoji karieri še nisem srečala.

Verjamem, da je bil namen dober. Toda žal naša državna uprava tega zakona ni sposobna v normalnem času in na normalen način spraviti v življenje. Kako naj si sicer razlagamo, da obrazci še vedno niso na voljo, da se pojasnila in razlage zakonov menjajo iz dneva v dan, da so se računalniški programi ponekod sesuli, da telefoni pregorevajo in če že imaš srečo in se nekdo oglasi, ti pove, da ve še manj kot ti in čaka na nadaljnja navodila.

Celotno odprto pismo pa je na naslovu – http://racunovodstvo-bonus.si/odprto-pismo-predsedniku-vlade-ministrom-in-odgovornim/

Kje najdem informacije o koronavirusu in zasciti

Če zgornja spletna stran “pade dol”, je spodaj celoten tekst ..

ODPRTO PISMO PREDSEDNIKU VLADE, MINISTROM IN ODGOVORNIM.

Zavedam se, da tega nihče med vami najverjetneje nikoli ne bo prebral, pa si bom vseeno drznila pocukati vas za besedo. Ko ste predstavljali smernice in ukrepe za pomoč gospodarstvu, ste namreč jasno in glasno, pred vso Slovenijo, obljubili, da bodo ukrepi za podjetnike minimalno birokratsko zapleteni in maksimalno birokratsko enostavni.

Gospe in gospodje, če še ne veste, vam moram povedati, da ste tu popolnoma pogoreli. Osebno sem že kar nekaj časa v poslu in povedati vam moram, da tako konfuznih, birokratsko zapletenih in nasprotujočih si postopkov v svoji karieri še nisem srečala. Verjamem, da je bil namen dober. Toda žal naša državna uprava tega zakona ni sposobna v normalnem času in na normalen način spraviti v življenje. Kako naj si sicer razlagamo, da obrazci še vedno niso na voljo, da se pojasnila in razlage zakonov menjajo iz dneva v dan, da so se računalniški programi ponekod sesuli, da telefoni pregorevajo in če že imaš srečo in se nekdo oglasi, ti pove, da ve še manj kot ti in čaka na nadaljnja navodila.

Naj takoj poudarim, da moja kritika ni namenjena ljudem, ki delajo na Finančni upravi, Zavodu za zaposlovanje… Verjamem, da so v podobnem nemogočem položaju kot smo mi, na drugi strani telefonskega priključka ali internetne poveze. Odpovedal je celoten aparat, odpovedal je informacijski sistem, odpovedale so pravne službe, ki vsaka po svoje razlagajo člene zakonovSpoštovani, ta zakon ste napisali vi! Ni bil objavljen v tajnih beograjskih uradnih listih, ni nastal v visokih in zapletenih bruseljskih pravnih pisarnah, ni bil poslan iz Vatikana, niti ga ni prinesel Mojzes« in svete gore. Napisali ste ga vi! In zato je nesprejemljivo, da členov ne znate pojasniti, oziroma da se pojasnila menjajo iz dneva v dan.

Spoštovani, danes se piše 12. 4. 2020. Večina plač za marec je že obračunanih. Vi si lahko privoščite, da obrazci za oddajo davčnih odtegljajev še niso na voljo. Pa je kdo pomislil na podjetnike, naše stranke? Naj tudi oni rečejo svojim zaposlenim – žal, v tem mesecu bodo plače po 23. 4.? Vi brez težav lahko v času, ko se dnevno obračunavajo plače in je večina že obračunanih, spreminjate datume veljavnosti posameznih členov zakona, pojasnila, kako obračunati prispevke, kakšna so upravičenja, kakšni so pogoji… Naše stranke pa morajo ljudem dati denar za zasluženo delo v marcu. In mi, njihovi računovodje, jim moramo povedati, koliko… Poznam vaš odgovor, boste pač naredili poračun.. Seveda, poračun obračuna za izplačilo kriznega dodatka, pa potem poračun poračuna zaradi prispevkov, pa še en obračun poračuna poračuna po 23. 4., da bomo oddali obrazce, roko dam v ogenj, da vsaj ponekod potem še najmanj en poračun poračunanega poračuna in popravek REK zaradi novih navodil… Mi lahko nekdo pove pameten razlog, zakaj je potrebno oddajati več REK obrazcev za en obračun? Se kdo zaveda, da se sedaj na vrat na nos spreminjajo informacijski sistemi, programirajo nove nastavitve obračunov, nadgradnje…? Se je kdo vprašal, kakšne stroške bodo imeli podjetniki s tem? In koliko časa bo šlo za to sedaj, ko se je potrebno maksimalno angažirati drugje?

Kar se tiče vlog na Zavod za zaposlovanje, smo še en korak nazaj. Tu se zatika že pri pooblastilih. Informacijski sistem očitno ni kos množici vlog za pooblastila…A tega ni mogel nihče pravočasno predvideti? Že oddane vloge, za katere je bilo rečeno, da se bodo obravnavale po novem zakonu, bo treba dopolnjevati. Vlogi torej sledi zahteva za dopolnitev…. Dopolnjeni vlogi sledi odločba… temu sledi obrazec za obveščanje zavoda o prekinitvah čakanja, za katerega še nihče ne ve, kakšen bo… Potem zahtevki za izplačila… Tudi za te se še ne ve, kakšni bodo… Potem pa gotovo še preverjanja, inšpekcije… Če so to za vas nezapleteni birokratski postopki, potem si ne upam niti pomisliti, kaj je za vas zapleteno…

Za konec vas prosim še, da mi pomagate rešiti še eno, (tudi) moralno vprašanje. Vprašanje, ki je z vidika človeka na respiratorju na Infekcijski kliniki, lahko tudi nespodobno… Pa vendarle. Komu naj vse te obračune in poračune, vsaj tri »realne« za vsakega zaposlenega pri vsakem delodajalcu, poleg tega pa še na desetine testnih, na desetine ur prilagajanja informacijskega sistema, prebijanja skozi vaša pojasnila zakona… komu naj vse to zaračunamo? Naj to zaračunamo strankam, med katerimi so tudi take, ki od 12.3. do danes niso zaslužile niti centa? Naj jim svoje pošteno delo kljub temu zaračunamo in se v očeh marsikoga postavimo na temno stran vojnih dobičkarjev? In če ne – s čim naj pošteno plačam svoje zaposlene, ki med letošnjimi Velikonočnimi prazniki obračunavajo plače za stranke, pripravljajo vse potrebno za vloge na Zavod za zaposlovanje in obupujejo nad dnevnimi spremembami pojasnil zakona in postopkov? Med prvomajskimi prazniki pa bodo delali poračune? In med Božično novoletnimi verjetno pripravljali podatke za inšpektorje, ki bodo iz primerne časovne distance vse te obračune v miru pregledovali in grozili s kaznimi trikratnega vračila? Poleg plač za svoje sodelavce moram zaslužiti tudi za plačilo kazni delovnim inšpektorjem, kajti to moje pismo je hkrati tudi samoprijava. Ja, delamo več kot 10 ur dnevno in več kot 56 ur tedensko… Na sobote, nedelje in praznike… Še dobro, da je razglašena epidemija, takrat so pravila menda drugačna…

Če priredim besede enega izmed predhodnikov v vladni palači – ne želim jamrati, iščem rešitve. In hkrati prosim, da pri naslednjem paketu preverite, če ga je državni aparat sposoben speljati in pravniki nedvoumno in pravočasno razložiti… In da pristavim še lonček zase in za naše stranke. Morda res ni neumesten predlog, ki je bil sprva prvoaprilska šala, da se vsa ta preračunavanja računovodskim podjetjem sofinancirajo iz proračuna ob predpogoju, da zaradi tega ne dvigujejo cen…

Gospe in gospodje v državnih uradih, iz mojega zornega kota ste vsi vi država. Ta zakon ste napisali vi. In če ga vi ne znate enotno in takoj razložiti, kdo bo?… Z mojega zornega kota ni pomembno, kako se imenuje vaš urad. Vsi ste moja država. Tista, za katero smo glasovali 23. 12. 1990. Ko smo še verjeli, bomo zakone pisali sami in jih tudi razumeli!

Marija Tomc Muc, direktorica podjetja Biro Bonus d.o.o.