Zelenec (Lacerta viridis) je naš največji kuščar, ki zraste do 40 cm. V Sloveniji je na Rdečem seznamu ogroženih plazilcev Slovenije opredeljen kot ranljiva vrsta (vir). Mene je včeraj obiskal, ko sem delal v vrtu. Ne enkrat, ampak dvakrat. In pustil se je “cartati”.

Ko sem bil star 12 let, sem na isti lokaciji, kot sedaj živim ujel zelenca – takrat sem bil v 6. razredu osnovne šole in sem ga nesel v šolo. Pripravili smo mu terarij in zelenec je v njem živel še naslednjih 20+ let.

Očitno se zgodovina ponavlja. Včeraj zjutraj me je, ko sem na ležalniku pred hišo bral, obiskal zelenec. In prav zanimivo poziral pred menoj. Po par minutah se je naveličal in šel naprej svojo pot.

Popoldan, ko sem se šel vrtnarja, pa je prišel še enkrat. Tokrat še bližje. Tako blizu, da sem ga lahko pobožal po “podbradku”. Ko sem prestavil roko je sam splezal nanjo in sem ga zopet lahko “čohal”.

Glede na to, da so zelenci precej plahe živali, me je njegovo obnašanje in zaupanje navdušilo. In namesto, da bi ga bilo strah in bi pobegnil, se je očitno zelo dobro počutil v mojih rokah – mogoče so mu bile všeč rokavice in njihova modra barva in se je zato pustil “čohati”.

Upam, da me danes tudi pride obiskati …