Včeraj se je prvič v zgodovino zgodilo, da so cene na borzi za terminske pogodbe za nafto z dobavo maja šle pod ničlo. Sodček zahodnoteksaške nafte je tako stal tudi -35,20 dolarja. Ja, tudi to je mogoče v kapitalizmu …Bi bilo pa super, če bi šel natočiti gorivo v vozilo in bi dobil še plačano za to, kajne?

Poraba nafte je v času koronavirusa strmo padla, posledično to pomeni, da imajo proizvajalci problem, ker načrpajo več nafte, kot jo lahko prodaje in posledično pride do situacije, ko cena nafte pade pod ničlo. Pri črpanju nafte je velik problem ravno zaustavitev črpanja. Druga težava s katero se soočajo pa je, da vseh teh silnih količin nafte ne morejo več nikjer skladiščiti, ker nimajo več dovolj “naftnih skladišč”.

Glede na to, da gre za milijardno industrijo v ZDA je precej jasno zakaj si želi Trump čim prej končati “karanteno” in življenje vrniti v stare tirnice – ker so naftni lobiji močni in so mu stali ob strani, ko si je tlakoval pot v Belo hišo. Sedaj imajo ta podjetja velike težave, Trump pa jim želi po svojih močeh pomagati – zato tudi podpira proteste za odpravo karantene v določenih zveznih državah.

Ja, nikoli si ne bi mislil, da je lahko nekaj vredno manj kot nič. Še posebej ne nafta. Ampak pri nas se to na ceni nafte ne bo poznalo preveč, saj bo vlada definitivno zvišala trošarine in cene naftnih derivatov ne bodo padle na tako nizke vrednosti.

Screenshot 2020 04 20 at 20.45.02

Screenshot 2020 04 20 at 20.45.02

Cene nafte pod niclo

Cene nafte pod niclo

One Response to Cene nafte pod ničlo / sodček je stal -35,20 dolarja

  1. Joško pravi:

    ah, nikoli ne reci nikoli :)
    kaj pa veš kaj vse se lahko še zgodi, ko bo šlo nekaterim še slabše zna tudi ukaz priti, da mora slovenija kupovati nafto, ali pa ne bo posojil, izvoza, raznih pomoči, vojaškega sodelovanja,… potem bo pa težko trošarne držat gor.
    Oranžni orangutan je sposoben popolnoma vsega, nima popolnoma nikakršne zavore. LAŽE tako, da v življenju nisem videl večjega lažnivca in čisto nič ne bi bil presenečen, glede na to koliko več orožja imajo skrajno desni(beri republikanci) od desnih(beri demokratov), če se po volitvah v primeru poraza ne bi hotel samoodstraniti. Če bi proti senilnemu bidnu izgubil, bi še jaz podvomil v regularnost volitev.
    Prikrivanje svoje epske nesposobnosti je z zavajanjem in lažmi, dvignil na do sedaj nepredstavljiv nivo. Ko mu bo enkrat uspelo dovolj ljudi na ulice spravit in ko bo po začasni upočasnitvi širjenja pandemija še bolj eksplodirala, bojo imeli vojno mi pa štalo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.