Včeraj nam je Vlada dovolila, da gremo preko meja svojih občin. Da se lahko zapeljemo v trgovino, ki ni v naši občini. Da gremo lahko na obisk k svojcem, ki so v drugi občini. Da gremo lahko pogledat kakšen je zrak v drugi občini. Da se lahko zapeljemo po avtocesti in da gremo lahko v turistične kraje. Ampak zborovanja in druge množične prireditve pa ne bodo možna do odkritja ali zdravila za Covid-19. Pričakovano, kajne?

V zadnjih dneh je bilo veliko vsega. Kot, da so se odločili, da vržejo sladkorčke med nas, da se ne bomo več ukvarjali z maskami, da ne bo nihče več razmišljal o protestih in da bomo tiho in srečno živeli do konca svojih dni.

Sicer pozdravljam to možnost premikanja med občinami, pa vendar po drugi strani upam, da ljudje ne bomo preveliki kreteni v teh dneh. Namreč, kljub vsemu smo sedaj več kot šest tednov živeli drugačna življenja, ki so bila omejena na minimalne stike, predvsem pa življenje v “mehurčku”.

Srčno upam, da se ne bo danes zgodilo preveč nesreč, predvsem pa, da ljudje ne bodo začeli brezglavo početi vsega, kar niso počeli v vsem tem času do sedaj, ko so bili omejeni z gibanjem znotraj občine.

Predvsem pa si srčno želim, da ne pride do drugega vala okužb in posledično novega zategovanja ukrepov in žuganja s palico, ker nismo biti pridni …

Vlada je včeraj objavila odlok, ki odpravlja prepoved gibanja izven občine stalnega ali začasnega prebivališča.

S tem odlokom se tako odpravlja prepoved gibanja izven občine stalnega ali začasnega prebivališča za storitve ali blago, ki jih dovoljuje obstoječi odlok, oziroma bodo predmet nadaljnjih ukrepov sproščanja.

Še vedno se s tem odlokom zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 začasno prepoveduje gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah v Republiki Sloveniji in prepoveduje dostop na javne kraje in površine v Republiki Sloveniji, razen če ta ali drug vladni odlok ne določajo drugače.

Odlok namreč določa sprostitev gibanja oziroma dostop do drugih storitev v Sloveniji, če vlada sprejme ali odpravi začasno prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev neposredno potrošnikom.

Še vedno ostaja prepoved gibanja, dostopa in zadrževanje na javnem kraju, se pa v okviru izjem iz odloka dovoljuje gibanje:

  • skupinam oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva in če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin ali posameznikov,
  • skupinam sodelavcev do največ pet oseb, če uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na ali iz dela ali so vpoklicani za opravljanje nalog v okviru Civilne zaščite.

Opozarjamo, da se mora pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju, kjer se izvajajo z odlokom dovoljene storitve, upoštevati ohranjanje varne razdalje do drugih oseb, obvezna je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta) ter razkuževanje rok. Razkužila mora zagotoviti ponudnik storitev.

Janez Janša pa je v “svojo poslanici” državljanom zapisal: 

Na podlagi predlogov zdravstvenih strokovnjakov ministrstva za zdravje je tako vlada danes sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja ter zagona številnih dejavnosti v naslednjih dneh, tednih in mesecih. Nekateri datumi v načrtu so fiksni, drugi lahko zgolj okvirni.

Tako se že z jutrišnjem dnem, torej s 30. aprilom 2020 odpravlja splošna omejitev gibanja na občine, od ponedeljka dalje pa sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke.

Zborovanja in druge množične prireditve ter velika športna tekmovanja ne v Sloveniji ne drugod po Evropi zelo verjetno ne bodo možna vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za COVID19.

Le zakaj, kajne?

Freedom
Freedom