had had

Vegansko se prehranjujem že štiri leta / in še vedno ne razmišljam o spremembi

V teh dneh minevajo štiri leta odkar sem se čez noč odločil, da se bom prehranjeval vegansko – da ne bom užival hrane živalskega izvora. Če me je bilo na začetku malce strah te svoje odločitve in trme, ker sem se zavedal, da stopam v povsem druge čevlje, pa mi je sedaj vse skupaj rutina in sploh več ne opazim tega.

Sam se ne štejem med vegane, ker nisem militanten, ker ne skočim na vsakega, ki je meso, ker ne prepričujem ostalih. Na začetku so bile opazke na moj način prehranjevanja zelo pogoste. V bistvu celo tako pogoste, da so mi šle v določenih situacijah na živce.

Namreč, če se jaz ne vtikam v nikogar, ki pije pivo, ali v tiste, ki radi jedo vampe, zakaj se je potrebno ukvarjati z mojimi prehranjevalnimi navadami?

Zavedam se, da je vegansko prehranjevanje lahko super. Ampak lahko je pa tudi povsem “junk”, še posebej v zadnjih dveh letih, ko je na policah trgovin nešteto “nadomestkov”, ki so namenjeni tistim, ki pogrešajo meso ..

Ampak zakaj hudiča bi nekdo, ki se je odločil, da ne bo užival hrane živalskega izvora iskal hrano, ki je po strukturi in okusu podobna mesu???

Kaj sem se naučil v teh štirih letih ….

  • vsak naj zase najde način prehranjevanja, ki mu odgovarja
  • če se odločiš za takšen način prehranjevanja, potem ne goljufaj – ker v končni fazi goljufaš samo sebe
  • vsak naj se ukvarja s svojim načinom prehranjevanja in ne s prehranjevanjem drugih
  • prepričevanje ne prinaša rezultatov. Dokler se človek sam ne odloči, mu nobeno pametovanje ne bo spremenilo njegovih pogledov na stvari
  • veganska hrana je lahko super okusna in zdrava hrana. Lahko pa je tudi zelo slaba
  • mojemu telesu paše ta način prehranjevanja. Očitno pravilno vnašam vse potrebne sestavine v telo in do sedaj še nisem doživel kolapsa, ali pa bi se mi poslabšala krvna slika
  • če se nekdo odloči za veganski način prehranjevanja naj čim manj komplicira. Več kompliciranja, več težav in posledično več “pizdenja”
  • nikoli si nisem rekel koliko časa bom zdržal s takšnim načinom prehranjevanja. Ko bom začutil, da bi pojedel kos mesa, bom to tudi storil
  • hrana, ki jo pridelaš doma je povsem nekaj drugega od tistega, kar lahko kupiš v trgovini

V zadnjih dveh letih se je spremenilo kup stvari na področju veganskega prehranjevanja. V tem času je bilo v Sloveniji odprtih kup novih lokalov s takšno prehrano, predvsem pa je tudi veganstvo postalo malce bolj sprejemljivo, kot je bilo pred tem. No, postalo je trend. Kar mi sicer ni povšeči, kajti nerad skačem na trendovske vlake.

Predvsem pa veganstvo ni več stigmatizirano in nihče več se mu ne smeji, kot se je to dogajalo, ko sem stopal v te čevlje. Sicer sem navajen takšnih in drugačnih dovtipov, ampak jih je čedalje manj.

Koliko časa se bom še prehranjeval vegansko? Ne vem. Ko mi bo zapasalo meso, ga bom pojedel. Ampak ne vem še točno kdaj bo to …

had
had