Zakaj so starejsi ljudje v Sloveniji diskriminirani in zakaj je drzava pozabila nanje Zakaj so starejsi ljudje v Sloveniji diskriminirani in zakaj je drzava pozabila nanje

Ko poskuša oblast diskreditirati z nenapisanim / Janez Janša, Alojz Kovšca, Anže Logar #hepan #primitivc

Norija, ki se v zadnjih dneh odvija na družbenih omrežjih, presega obsedeno stanje. Pred dvema dnevoma sem zapisal – pred časom je bil tarča pogroma desnice Čeferin, potem Zgaga, sledil je Gale, Knafelj, tudi Marin Medak … Jutri boš ti ali jaz … No, jaz sem se na “tnalu” znašel včeraj zvečer. In to iz preprostega razloga – ker desnica poskuša diskreditirati z nenapisanim.

Dopoldan sem tvitnil: Od 96 umrlih zaradi COVID – 19 je kar 70 stanovalcev domov starejših. Ko bo naslednjič @PocivalsekZ
izgovoril besede “Ljudje so umirali” …

Kako vi razumete zgornji tvit? Kot so ga razumeli – Janez Janša, Alojz Kovšca, Anže Logar, Bojan Požar … in vsi njihovi troli, ki so začeli lep orkestriran napad?

Oni so to razumeli, da umrli “stanovalci domov starejših” očitno niso ljudje. In vsi so enako razumeli? Ker tako razmišljajo? Ali pa, ker je pač napad najboljša obramba? Smešno, da mi nihče od njih ne sledi, je pa res, da sem s prstom pokazal na največji problem, ki je bil prisoten ves čas koronakrize v Sloveniji – da niso zaščitili najranlivejših, na kar sem opozarjal v svojih zapisih.

Kako se je začelo? Začel je Alojz Kovšca. Sicer mi predsednik Državnega sveta Republike Slovenije ne sledi, ampak nič hudega. Sledil je Bojan Požar in kasneje tudi sam Janez Janša (nihče od njih mi ne sledi). Seveda so pri retvitanju sledili vsi. Danes pričakujem vsaj članek ali dva na desnosučnih medijih ..

Jaz imam povsem mirno vest o tem, kaj sem tvitnil. Predvsem pa se ne počutim krivega, če se najvišji predstavniki države za poskus diskreditacije ustrelijo v koleno.

Če bi včeraj prišel na tviter, bi se zasekiral. Predvsem pa bi mi vsa ta zmerjanja, ki sem jih bil deležen čez noč verjetno pustile posledice:

 • Izjava pove vse o tej kreaturi, ki zame ne spada med ljudi.
 • za tega gnoja niso marš
 • #primitivc
 • #hepan
 • Ga bo pa ja kdo že pred tem odstrelil, pardon, odvzel iz narave…
 • Pa kaj tem ljudem špila v glavi?Kako pokvarjen človek moraš biti,da kaj takega izjaviš?Nimam besed,res…
 • Najdeš takšne žal povsod po svetu. Ampak, da takšen marginalec postane mnenjski vodja, je pa značilen slovenski pojav.
 • To so morilci. Levicarji so kao za socialo, za socloveka…v resnici pa so najbolj pokvarjen del druzbe!!! Ogabni so.
 • sociopat, v kriznih časih take modele naplavi na površje..

Ker imam že vrsto let kilometrine, predvsem pa, ker imam čisto vest glede zgornje izjave – je bolj zanimivo, da nerazumevanje izjave več pove o njih kot pa o meni.

Ja, DSOji so bili težava. Težava na katero sem opozarjal ves čas – namesto, da bi zgoraj omenjeni ljudje zaščitili najranljivejše, so na njih pač pozabili.

Ko je Vlada dala v javnost podatke o umrlih po starostnih skupinah (15.4.2020 – prej teh podatkov ni bilo), sem zapisal:

Včeraj so končno prišli v javnost podatki o starostni strukturi umrlih zaradi koronavirusa in število le teh, ki so bili v domovih za starejše po Sloveniji. 42 od 56 umrlih je iz domov za starejše, kar pomeni, da nekdo ni ukrepal pravilno in ni zaščitil starejših. Pač jim je bila bolj pomembna prepoved gibanja izven meja svoje občine kot pa zaščita najšibkejših.

Ko je začel koronavirus svoj pohod so strokovnjaki opozarjali, da bodo najbolj prizadeti ljudje iz rizičnih skupin – to so najstarejši, ki imajo poleg tega še kakšne druge “pridružene bolezni”. Pričakoval bi, da bodo odločevalci vzeli te nasvete resno, predvsem pa, da bodo najbolj poskrbeli za njih.

Vsak teden smo lahko poslušali poročanja, kako so DSOji prosili za zaščitno opremo, ki je ni bilo dovolj. Kako je bilo največje število okuženih ravno v DSOjih. Predvsem pa, kako so nekateri opozarjali, da način ukrepov proti koronavirusu v DSOjih ni pravilen. Vmes so nekateri pozivali, da naj družine oskrbovance vzamejo domov, čeprav so še pred nekaj časa trdili, da ne smejo starejši priti v stik z mlajšimi.

Problem, na katerega je opozarjalo veliko strokovnjakov, se je izkal za resničnega. 42 od 56 umrlih je bilo namreč v domovih za starejše. Vendar NIJZ še vedno ni objavil podatkov koliko od teh umrlih je imelo še “pridružene bolezni”.

Namesto, da bi se pri nas stroka ukvarjala z resničnim problemom, so nam omejili prehajanje občinske meje, medtem ko se dejanskega problema ni lotil očitno nihče uspešno. In ja, tudi v Evropi so polovico smrtnih primerov potrdili v DSOjih.

Mogoče pa je čas, da se kdo od odgovornih začne zavedati, da je treba vse moči sedaj vpeti v reševanje situacije v DSOjih in namesto razmišljanja o vojski na meji, policiji v notranjosti (ja, vemo, pokazali ste kaj nas čaka) usmeriti pozornost dejanskemu problemu, ki ne bo izginil.

V bistvu sem bil tisti, ki je na začetku krize opozarjal, da je treba paziti na starejše in da jim je potrebno dopovedati, da morajo biti pazljivi …

In potem me poskušajo diskreditirati, da zame starejši niso ljudje? Civilno sem služil vojaški rok v DSOju in priznam, da je bila to zame ena zelo veliko izkušnja.

Sedaj pa tisti, ki bi lahko reševali življenja v DSOjih, pa niso poskrbeli za to, s prstom kažejo name, da zame starejši niso ljudje … Ah.

Zakaj so starejsi ljudje v Sloveniji diskriminirani in zakaj je drzava pozabila nanje

 1. zadnje tri pikice v tvitu so zame pomenile
  potrebno se je vprašati kje in zakaj so umirali!
  Ampak, če sam pri sebi veš, da nisi naredil NIČ da bi jih zaščitil, ker si bil “prezaposlen” pri koritu, potem je najbolje preusmerjati pozornost drugam.
  Maske, banane, čebula, ventilatorji, wc papir…

 2. Vlada, Ministrstvo za zdravje, ministrstvo za delo, rtvslo-Odmevni, Dnevnik, 24 ur, Delo, Dnevnik… obveščeni o tem, da so na MZ vedeli več kot mesec dni za kritični faktor smrti v DSO jih Šmarje, Ljutomer in Metlika. IN niso ukrepali ne na MZ, MDDDSZ niti v nobenem od omenjenih medijev. Slednji bi ta problem z objavo omogočili začetek odpravljanja. VIrusi, ki se širijo po zraku v primeru, da zraka ne obvladujemo, ostajajo v prostoru. Poenostavljeno je to klimatizacija, prezračevanje. Enako kot ventilatoro v wc ju ali napa v kuhinji. V industriji imamo veliko različnih oblik odsesovanja zraka, izpušnih plinov…Ekstremni primeri so pakiranje hrane, zdravil v čisti atmosferi, kjer bi bakterije, virusi…..v zraku, povzročili, da se hrana, zdravila pokvarijo. Rešitev za te tri dso je, za vse ambulante, zobozdravstvene ordinacije je preprosto odsesovanje ali z na hitro postalvjenim ventilatorjem in cevmi za odvod zraka ali pa urejenimisistemi preko centralne klimatske naprave. Stvar je preprosta in enostavna žal samo za tIste, ki to poznajo. ne pa za kogarkoli od zgoraj omenjenih. KI ne razumejo niti pomena wc ventilatorja niti nape. OD 70 smrti v DSo je 50 takšnih, kjer je bil začetek okužbe po 10 marcu, ko bi bilo to s suportom državnih uradnikov mogoče preprečit.

Komentarji so zaprti.