Vsak zaposleni naj bi prejel bon za 200 evrov. Vlada se je namreč odločila, da bo tako pomagala slovenskemu turizmu. Bone v vrednosti 200 evrov bi dobili vse redno zaposlene in samozaposlene polnoletne osebe. Veljali naj bi do 31. decembra 2020 ali do 28. februarja 2021. Ta ukrep nas bo stal  največ 200 milijonov evrov.

Ko se pred mesecem dni v javnosti znašel predlog, da naj bi ljudje v Sloveniji dobili namesto regresa bone za reševanje turizma, se je na vlado usul plaz kritik. Takrat so predlog pospravili z mize, ampak očitno so se odločili za malce drugačno varianto. 200 evrov naj bi dobili zaposleni in to naj bi uporabili za ponovno oživitev slovenskega turizma.

Vsi, ki se spomnimo certifikatov, se zavedamo v katero smer bodo šli ti boni. Našli se bodo ljudje, ki bodo poceni odkupovali te bone in jih potem dražje prodajali turističnim ponudnikom. Ideja je povsem preprosta in lahko jo bo izpeljati:

  • vrednost bona je 200 evrov – za to v Sloveniji dobiš nočitev z zajtrkom na obali (v 3 zvezdičnih hotelih dobiš 1, 5 nočitve)
  • tistim, ki bolj potrebujejo denar, kot pa bon za turistične storitve v Sloveniji, ponudiš 50 evrov (ali pa celo 100 evrov)
  • s ponudnikom turističnih storitev se dogovoriš, da ti odkupijo večje število bonov po 150 evrov
  • volk sit, koza cela – država zopet nategnjena

V zgoraj opisanem primeru dobi ponudnik od države 200 evrov, njega je sicer stal bon 150 evrov, ampak ni imel nobenega stroška in je v tem času lahko gostil goste ki so plačali z bonom. In tudi tisti, ki je bolj potreboval denar, je prišel do njega. Sicer do manjšega zneska, ampak za tistega, ki zaradi situacije, ki smo je bili priča v Sloveniji, ki nima za hrano, je to boljše kot nič.

Ideja z boni se mi zdi vse prej kot dobra. Če že nameravajo to storiti, potem naj pomislijo še na vse ostale branže, kjer je bil upad prihodkov ogromen, pa niso poskrbeli za njih. Sicer pa gre v tem primeru bolj za reševanje “Počivalška” in njegovih idej o turizmu v Sloveniji. Če bo turistov manj, kar se bo očitno zgodilo, bo škoda enormna – pa vendar po drugi strani ne moreš pričakovati, da bodo Slovenci v Sloveniji plačevali cene, ki so postavljene in za izkustvo, ki ga v večini primerov sploh ni.

Jaz sem precej skeptičen do tega predloga in izvedbe, kajti če ne bo kupa drobnega tiska, potem se bo zgodil zgornji scenarij in bodo korist imeli zgolj in samo spet “vojni dobičkarji”. Ampak tega smo že itak navajeni v Sloveniji, kajne?

p.s.: na koncu po bo vlada lahko rekla, da nam je plačala počitnice … jeap, za to gre .. 

Freedom
Freedom