Janez Janša postaja vse bolj podoben Donaldu Trumpu s svojim udejstvovanjem na tviterju. Včeraj ga je zmotil oglas za Spar, kjer je glavni akter Magnifico. Spar ni niti prvi niti edini, ki s takšnim oglasom krši #ustavaRS, je pa prva velika trgovska veriga, ki z dragim oglaševanjem sama na veliko odganja kupce iz svojih trgovin.

Premier si vsak dan najde tarčo in njegovi sledilci ustvarijo pogrom nad njo. Pričakovano? Seveda. Ima učinek? Ravno obraten, kot pa bi si ga želel. Tega mu svetovalci ne povedo, se pa vidi po javnomnenjskih anketah. Zakaj to počne? Verjetno iz preprostega razloga – ker lahko …

Zanimivo je, da sicer tviti Janeza Janše dobijo veliko všečkov in retvitov. No, v tem primeru ne. Ampak težava je zgolj v nepoznavanju tviterja.

In zakaj se Janez Janša sklicuje na ustavo? Verjetno je imel v mislih 11. člen: “Uradni jezik v Sloveniji je slovenščina.”

Vendar imamo v Sloveniji tudi Zakon o javni rabi slovenščine (ZJRS), ki ima v 23. členu zapisano: “Javno oglaševanje izdelkov in storitev, predstavitev dejavnosti ter druge oblike obveščanja javnosti so skladno s področnim zakonom v slovenščini oziroma v potrošniku na območju Republike Slovenije zlahka razumljivem jeziku.”

In takšnih primerov v oglaševanju poznamo iz preteklosti že vrsto, kajne?

Meni osebno je oglas za Spar top! Ko povežeš izvajalca, v tem primeru Magnifica in njegove pesmi, ki jih poznamo vsi, gre oglas zelo dobro v uho, poleg tega pa tudi priklic blagovne znamke, ko slišimo kateri izmed v oglasu uporabljenih komadov. Poleg tega pa niso komadov uničili, ampak samo predstavili na svojstven način.

Bravo Spar in verjemam, da je bil ta tvit premierja za podjetje koristen bolj kot škodljiv.

Janeza Janso moti Magnifico v oglasu za Spar
Janeza Janso moti Magnifico v oglasu za Spar