Vlado bi vprašal preprosto vprašanje – kdaj dobimo kulturniški vavčer v vrednosti 100 evrov, če bomo dobili turističnega v vrednosti 200 evrov? Saj gre pri teh “ukrepu” za reševanje določenega segmenta, kajne? In če je turizem prizadet in mu bo država pomagala z vavčerji v vrednosti preko 300.000.000 evrov, ki jih bomo plačali vsi, potem lahko vlada pomaga tudi kulturnikom.

Seveda ne bo kulturniškega vavčerja v vrednosti 100 evrov, ker to ni v interesu posameznikov, kot je v primeru turističnega vavčerja. Pa vendar je tudi kultura doživela izpad prihodkov.

V dveh mesecih ni bilo nobenega koncerta, nobene predstave v gledališču ali operi. Muzeji so bili zaprti in ni bilo dogodkov. Festival ne bo do drugega leta, koncertov za večje število obiskovalcev tudi ne.

Škoda je ogromna in prav bi bilo, če je država že tako širokogrudna, da bo reševala turizem, da rešuje tudi kulturo. Predvsem pa bi s tem država lahko pokazala, da ji je kultura pomembna in da ji ni vseeno za vse ljudi, ki delajo v kulturi.

Ja, vem. Optimist sem.