Včeraj je Janja Sluga izjavila, da so ponudbe, ki jih še vedno dobivajo nekateri poslanci SMC “presegle vse meje dobrega okusa”. Glede na to, da zadnjih vrsto let že poslušamo podobne zgodbe – odstopil zaradi lobijev, odstopil zaradi pritiskov, odstopil zaradi izsiljevanj …

Mogoče bi se bilo smiselno vprašati zakaj nihče od teh politikov, ki odstopijo ali pa v javnosti uporabljajo besede, ki so nedokazljive, nimajo toliko jajc, da bi povedali za koga gre in kaj vse so jim ponujali, ali jim grozili.

Zgodba je vedno preprosta. Če bi rad odstopil, ali pa vrgel temno senco na nekoga, potem izkoristiš “straw mana”, ki je pač nekdo. Če s takšno zgodbo prideš v javnost, potem je kanček dvoma zasajen in vprašanje je zgolj to – ali bo kdaj informacija o tem, kdo je stal za ponudbami, izsiljevanji, lobiji prišla na dan.

Odgovor je preprosto. Ne, nihče ne bo z imenom in priimkom izpostavil tistih, ki grozijo, ali ponujajo kupe denarja za prestop. Ker jih mogoče preprosto ni? Ali pa, ker je boljše vržt dimno bombo in se potem vsi ukvarjajo z njo in s tem preusmeriš pozornost.

V zadnjih 20 letih smo bili že velikokrat priča takšnemu scenariju. Namesto, da bi se našel nekdo, ki bi s prstom pokazal na lobije, izsiljevalce, ali pa tiste, ki pošiljajo ponudbe, se to pri nas ne bo zgodilo. Lažje je namreč v javnosti predstavljati razloge za svojo nesposobnost na takšen način, da vse skupaj prevališ na tretjo osebo, ki pa sicer ne obstaja. Ali pa celo kriviti neke nevidne pritiske.

Tudi včerajšnjo izjavo Janje Sluge iz stranke SMC razumem točno v tej luči: “Ponudbe, ki jih še vedno dobivajo nekateri poslanci SMC so po njeni oceni “presegle vse meje dobrega okusa”. Zakaj ne pride na dan z imeni in številkami? Oz. s ponudbami? Precej bolj relevantno bo vse skupaj izpadlo, kot pa te stokrat slišane floskule. V bistvu ima istega svetovalca kot Zdravko Počivalšek – ljudje so umirali …

p.s.: put up or shut up – tole bi bilo idealno, če bi kdo od politikov pri nas upošteval.