Vojska Vojska

Zakaj potrebujemo vojsko in policijo? Slovenija ima vardo!

Zadnje dni opažam oglase za Slovensko vojsko. Na televiziji, na spletu. Očitno Slovenija potrebuje vojake. Glede na to, da si je vlada še pred časom želela aktivacijo 37. a člena, mi je tole precej zanimivo. Sicer pa, zakaj bi Slovenija potrebovala vojsko in policijo, če ima vardo …

Mesec dni nazaj so bili migranti tisti, zaradi katerih je vlada želela aktivacijo 37. a člena, ki bi prinesel veliko večja pooblastila vojski. Takrat so iskali izgovore v tem, da je policija preobremenjena in da jih potrebujejo v notranjosti – seveda so jih potrebovali, da so vsem tistim “falotom”, ki so se sprehajali naokoli pisali kazni, ker niso upoštevali odloka vlada, ki je to prepovedoval.

Mesec dni je minil, pa vendar so številke o prijetih migrantih tako nizke, da se nas očitno še migrantje izogibajo. Namesto, da bi se naš zunanji minister dogovarjal z Avstrijo, da bi odprli meje in bi tako prišli turisti iz Avstrije in Nemčije v Slovenijo, se on raje ukvarja s pošiljanjem depeš naokoli. Ampak ga povsem razumem – saj turizem bomo reševali s Počivalškovimi vavčerji.

Ampak nazaj k vojski, policiji in vardi. Pred 14 dnevi so predstavniki vlade skakali v zrak, ker se je policist slikal s protestnikom. Žugali so in se zgražali. Ko je varda v nedeljo zablokirala policijsko postajo v Slovenski Bistrici, se ni zgodilo nič. Ne bev ne mev tistih, ki so se pred tednom še zgražali nad policistom in ki so jih bila polna usta skrbi za policiste.

Očitno je varda nad policijo in vojsko. In potem se zastavi preprosto vprašanje – kdo dovoljuje paravojaške enote v Sloveniji? Zakaj? Čemu so namenjene?

Odgovori so seveda na dlani. In za to tudi tišina ministra Hojsa, ki je šele včeraj uspel povedati par stavkov na to temo. Mogoče pa res lahko ukinemo vojsko in policijo in prepustimo vse skupaj vardi, kajne?

Vojska
Vojska