Jure Culiberg je lastnik hiše Berghi v Kranjski gori. Že vrsto let je v turizmu in je eden izmed tistih, ki se trudi – tudi Bike Park v Kranjski gori je v njegovem upravljanju. Letos je, kot večina turističnih delavcev ali pa lastnikov turističnih objektov ostal brez velikega dela prihodkov zaradi koronavirusa in njegov pogled na turistične bone je zdravo razumski, predvsem pa je v njem kup stvari, ki se jih očitno na vladi niso zavedali, ko so začeli razmišljati o tej ideji.

Spodaj je tekst iz njegove FB objave.

Če bi ta vlada res hotela pomagat turizmu potem so boni zadnja stvar, ki nam res pride prav. Ok, ne zadnja stvar, ampak predzadnja, zadnja je da ne naredijo nič.

Sicer so te boni navaden populizem, pomoč turizmu bi morala priti dirketno, do turističnih ponudnikov, ne pa, da se sedaj ljudstvo odloča, komu bo zaupalo svoj bon in koga bodo “rešili”. Seveda, se bodo pa vsi spomnil, da jim je dal Janša 200 EUR, ko bodo naslednjič volili.

Kaj je narobe z boni

  • Denar od bonov bo prišel popolnoma nesorazmerno do ponudnikov namestitev. Katera družina planira dopust v LJ? Lepši in bolj popularni kraji, bodo od bonov imeli več, to so roko na srce, tudi kraji, ki bi si tudi brez bonov hitreje opomogli.
  • Ponudniki, ki smo v težavah, zaradi izpada dobršnega dela 2020 sezone, se bomo v želji po bonih spustili v bitko “pri nas za bon dobite več” in spuščali cene v želji, da bi dobili vaš bon. Še ena stvar, ki jo turizem res rabi, je prodaja po lastni ceni, brez dobička ali pa z minimalno izgubo, samo da je vsaj malo cashflow-a. In verjeli ali ne tudi turistični produkti imajo lastno ceno (nabavno ceno). Kot zanimivost, v Berghi, oseba prenoči za cca. 20-35 EUR/noč, odvisno od sezone. Dejansko tu ni prostora, za neke strašne popuste.
  • Z boni se bo trgovalo, nekateri bodo v tej goljufiji noro uspešni, 100 EUR za bon, bo tečaj in bodo lahko lepo zaslužili. Fino, ampak to turizmu kot industriji ne bo pomagalo. Neki mali sobodajalec, a iznajdljiv, bo lahko naredil več prometa kot srednje velika, a manj fleksibilna veriga.
  • Ne bodo se pokoristili vsi boni, tako, da bo del teh, stalno oglaševanih miljonov namenejnih za turizem, s katerimi se vlada tolče po prsih, ostal v predalih. Super reklama za vlado, in spet manj za turizem.

Najbolj važno. V Berghi bomo vašega bona full veseli, zanj boste dobili največ.