Zadnje čase opažam vse več objav veljakov SDS, ki se dičijo s tem, da nam je vlada nekaj podarila in dala in za to moramo biti prijazni do njih in če kolesarimo moramo vrniti denar, da bomo načelni. Naj za začetek še enkrat ponovim – vlada nam ni ničesar dala ali podarila in tudi stranka SDS nam ni ničesar dala ali podarila.

Verjetno si marsikdo, ki je sedaj v vladi, predstavlja te stvari malce po svoje. Oni so podarili. Njim moramo biti hvaležni in njih moramo malikovati. Sicer bodo žugali in grozili. Mogoče pri tem pozabljajo, da so oni v službi nas državljanov, ki odločamo o tem kdo bo odločal o tem kako se bo delil denar. Vsake štiri leta gremo na volitve in jim damo ali pa odvzamemo možnost, da bodo še naslednja štiri leta delili naš denar naokoli.

Vlada ne služi denarja, da bi ga delila. Vlada razporeja denar, ki ga zaslužimo davkoplačevalci in ki ga trošimo in se posledično vrača nazaj v državno blagajno.

Mogoče ta vlada ne omenja dejstva, da bomo njihove “turistične bone” odplačevali še vrsto let. Da bo čas, ki čaka tudi Slovenijo vse prej kot dober in da bo še več podjetij končalo v rdečih številkah – že sedanje številke so precej neoptimistične in kažejo rezultate tega kaj se je zgodilo, ko je vlada razglasila “lockdown” in se je število brezposelnih začelo naglo povečevati.

Ker sedaj vlada zaradi svojih ukrepov pričakuje ponižnost, predvsem pa to, da se na kolesarjenju ob petkih ne bodo več zbirali tisti, ki jim je država namenila pomoč, se mi zdi to vse skupaj že smešno. Vlada je zagotovila higienski minimum, da ljudje ne “crknejo”. Ko zapreš vse in onemogočiš delo, potem ne gre drugače.

In še enkrat – vlada ni dala denarja iz svojega žepa, ali iz žepa stranke SDS. Denar je šel iz našega žepa. In zapitek bomo plačevali še vrsto let.

Če še kdo meni, da vlada deli denar … Proračun sprejema državni zbor in vlada zgolj izvršuje kar je bilo sprejeto v državnem zboru. Razen, ko povozi vlada državni zbor in potem dobimo državljani občutek, da smo postali talci vlade.

Za občutek, kako si nekateri predstavljajo vse skupaj – Romana Tomc je na tviterju zapisala kako si ona predstavlja ta svet …

p.s.: V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.

Helena Blagne zgoraj brez Helene Blagne ni pokazala golih prsi le brez licil je na fotografijah
Helena Blagne zgoraj brez Helene Blagne ni pokazala golih prsi le brez licil je na fotografijah