Slovenija je najuspešnejša v borbi proti Covidu-19. To smo lahko poslušali zadnje tedne in pri tem dali na stranski tir, da je bilo zaradi koronavirusa največ mrtvih v DSOjih. Slovenija je prva odpravila “omejitve” glede koronavirusa, čeprav nas še vedno strašijo, da pride 2. val in je še vedno prepovedano druženje 50 in več oseb. Pa vendar Slovenija ni med državami, katerih državljani lahko gredo v Grčijo, Avstrijo, Italijo, Madžarsko ..

Verjetno je to posledica uspešnega dela zunanjega ministrstva in ministra, ki očitno raje piše “depeše” kot pa bi se ukvarjal s svojim dejanskim delom. In ko države objavljalo spiske držav, katerih državljani lahko brez problemov prestopijo meje z njimi – na teh spiskih ni Slovenije. Bi nas moralo skrbeti?

Seveda. Gre za praktično diplomatsko osamitev – ko ti kljub vsemu hvalisanju o lastnoročni borbi s Covid-19 določene države tega ne priznajo. Ali pa je zadaj kaj drugega, kar bi moralo še bolj skrbeti državljane. Tudi tuje letalske družbe ne pristajajo na Brniku, kot bi marsikdo pričakoval.

Mogoče pa bi bil čas, da začne zunanji minister opravljati svoje delo in javnosti vsaj razložiti zakaj so te “sankcije” namenjene Sloveniji. Kaj smo storili državljani narobe?

  • Avstrija: Osebe, ki nameravajo iz Slovenije vstopiti v Avstrijo, morajo imeti pri sebi in predložiti zdravniško spričevalo o zdravstvenem stanju (v nemškem ali angleškem jeziku), da je molekularno-biološki test novega koronovirusa SARS-CoV-2 negativen (primer v nemščini in angleščini). Ob vstopu zdravniško spričevalo ne sme biti starejše od 4 dni. Osebam brez ustreznega zdravstvenega spričevala je vstop v Avstrijo prepovedan.
  • Od 15. junija bodo v Grčijo lahko potovali državljani: Izraela, Cipra, Avstralije, Nemčije, Kitajske, Japonske, Danske, Avstrije, Bolgarije, Srbije, Romunije, Albanije, Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske, Poljske, Češke, Slovaške, Norveška. Slovenije ni na seznamu.

Verjetno imajo države svoj pogled na Slovenijo in celotno situacijo v Sloveniji, kajne?

Namesto regresa boni za resevanje slovenskega turizma WTF