To, kar se dogaja v zadnjih dneh v ZDA je odraz stanja v tej “zibelki demokracije”. George Floyd je zaradi nasilnega policista, ki ga je dušil 8 minut umrl in to je bilo dovolj, da je zagorela dolgo tleča vrvica in da so se ulice ZDA spremenile v obračune protestnikov s policijo in tudi nacionalno gardo.

V ZDA je dolga leto tlelo. Nasilje in izživljanje rasističnih policistov je tokrat šlo preko meja. George Floyd ni bil prvi, je pa bil povod za to, kar se v teh dneh dogaja v ZDA. Protestniki so šli na ulice in policija se je odzvala. Z nasiljem, streljanjem z gumijastimi naboji v ljudi in z uporabo solzilca.

Marsikdo je to izkoristil za ropanje trgovin, za zažiganje policijskih postaj in policijskih vozil. Še enkrat pa se je pokazalo, da je v času internetov dovolj informacij, da si lahko vsak sam ustvari mnenje o tem kaj se dogaja – to, da stekla v trgovinah razbijajo zamaskirani ljudje, ki jih potem množica prepozna in ugotovi, da gre za policista je ena izmed primerov, ki jasno pokaže kaj si policija želi … Še več nasilja, še več možnosti, da bodo lahko obračunali s protestniki. Predvsem pa si želijo ustvariti razmere, ki bodo v prid njim pri nasilju.

Ko preko tviterja spremljam to dogajanje v ZDA, ko se policisti spravijo na ženske, novinarje, predvsem pa na vse, ki mirno protestirajo, mi postane jasno, da ZDA niso tista demokracija, ki bi si jo kdorkoli želel. In verjamem, da marsikateri naš policist želi, da bi se kaj takšnega dogajalo tudi pri nas in bi lahko tolkel po protestnikih, ali pa celo z vozilom zapeljal v množico.

Amerika je v plamenih. In njihov predsednik s svojo retoriko še dodatno zaostruje situacijo s svojimi tviti. Tole se ne bo končalo dobro, predvsem pa se ne bo končalo tako hitro. Ljudje nimajo več kaj izgubiti, kajti nimajo več prihodnosti …

amerika
amerika