Zadnje čase me je Luka Mesec že parkrat presenetil s svojimi objavami na Facebooku. Koncizno, predvsem pa “straight to the point” uperjene besede, ki zadanejo točno tisti del, ki ga je ciljal. Tudi tokrat, ko se je dotaknil Amerike v plamenih in dogajanja v Sloveniji, ki smo mu priča zadnja dva meseca … Ampak naj njegove besede govorijo …

REVOLUCIJA V AMERIKI In zadnji ples skrajne desnice v Sloveniji

Danes je moj Twitter poln posnetkov upora v ZDA in policijske brutalnosti, ki ga spremlja. Nekaj sem si jih ogledal. Videl sem policaja, ki je osem minut klečal na vratu Georgea Floyda zaradi domnevne poneverbe 20 dolarskega čeka – in ga ubil. Policaja, ki je brutalno pretepel nemočnega 14 letnega dečka. Policijski avto, ki je brezbrižno zapeljal v množico. Policaja, ki je hladnokrvno ustrelil nič hudega slutečo mačko, ki je v begu pred kaosom prečkala cesto. Specialca, ki je izstopil iz formacije, uperil svojo paintball puško proti novinarki in kamermanu ter vanju spustil rafal. In videl sem policijsko škvadro, ki je streljala iz prave brzostrelke proti ljudem, ki so zgolj sedeli na verandi.

Med temi posnetki, ob katerih me je bolel želodec, so se mi pojavljali tudi tviti domače skrajne desnice, ki je družno, na čelu s člani vlade, to brezumno nasilje postavljala za zgled in malodane zahteva, da slovenska policija tako obračuna s kolesarji po slovenskih mestih. V brezumnosti pa je domače hujskače kakopak zopet nadvladal kar predsednik vlade Janez Janša sam, ki je delil poziv neke Američanke po splošni oborožitvi ljudstva. Da lahko tudi prostovoljni vardisti pomagajo policiji pri končni rešitvi, kajne? Kot je dejal njegov vzornik Donald Trump: “where will be looting, there will be shooting”.

Sovraštvo, ki ga je kot “svobodo govora” zadnje desetletje na obeh straneh Atlantika prodajala skrajna desnica, se je torej s Twitterja naposled le prelilo na ulice. Kot smo neprestano opozarjali: besede nekoč meso postanejo. A to jih ni prav nič streznilo. Zanimivi so časi, v katerih traperka Cardi B, dekle iz geta, premore več državništva od predsednikov (vlad). Medtem, ko Trump in Janša prilivata olja na ogenj, Cardi B počne tisto, kar bi morali početi predsedniki – pomirjati. V svojem sporočilu o podpori protestom je hkrati pozvala ljudi, da je treba stvari rešiti na miren način, na volitvah.

To kaže, da so se Trumpi in Janše dokončno zapletli. Sovraštvo so širili, da bi zmagali na volitvah. A ko so prevzeli oblast, so storili usodno napako: namesto, da bi žogico umirili, so še bolj besno tvitali in hujskali naprej. Bolj, ko so se potapljali v blato, bolj so lajali. Zdaj, ko so družbe uspeli dokončno spreti in ko protesti majejo njihovo oblast, pa nimajo več kam. Za umirjanje je prepozno, ker jim nihče več ne bo nasedel, zato je njihov odgovor le en: še več sovraštva, še več nasilja.

Renčanje Trumpov in Janš ni znak moči, pač pa znak obupa. V demokracijah nasprotnikov, ki jih s svojim barbarstvom, nesposobnostjo in korupcijo vsak dan ustvarijo več, ne morejo ustaviti s silo. Ne morejo nas utišati, ne morejo nas vseh zapreti, ne morejo nas prestrašiti. Ne morejo nam vzeti ne svobode, ne govora, ne pravice do protestov. Včeraj sem govoril z znancem, ki je bil do nedavna volilec SDS, v petek pa se je odločil, da gre tudi sam na kolo. Ni bilo treba vprašati zakaj, kratko je dodal: “to je postalo enostavno nevzdržno”.

Njihovi dnevi so šteti in to vedo. Oblasti se poskušajo oklepati s silo, a volitve, dan resnice, so blizu. V Sloveniji in v ZDA. Zapeljali so nas v slepo ulico, a odkolesarili bomo ven. Le na njihovo igro nasilja ne smemo pristati.

amerika
amerika