Vlozni listi za starostnike v DSOjih odlocali o tem kdo ne bo delezen bolnisnicnega zdravljenja Vlozni listi za starostnike v DSOjih odlocali o tem kdo ne bo delezen bolnisnicnega zdravljenja

Vložni listi za starostnike v DSOjih odločali o tem kdo ne bo deležen bolnišničnega zdravljenja

Ko je v začetku tedna Janez Janša začel napadati oddajo Tarča, mi je postalo jasno, da se nekaj pripravlja. Včeraj so se moje slutnje uresničile, saj je RTV Slovenija objavila dokumente – vložne liste za starostnike v DSOjih, ki so odločali o tem kdo ne bo deležen bolnišničnega zdravljenja v primeru Covid-19. Z drugimi besedami – kdo naj umre. Oddaja Tarča bo očitno zanimiva, saj se je včeraj veliko podpornikov desnice in spin “doktorjev” odločilo, da gredo z vsemi topovi proti RTV in proti oddaji Tarča.

Sedaj končno prihaja na dan resnica o “ljudje so umirali” in vsem ostalem, kar smo morali poslušati ves čas korona krize. Kako so reševali življenja in oh in sploh. V resnici pa je očitno zgodba drugačna in so bili najbolj ranljivi zgolj kolateralna škoda, ker za njih niso organizirali bolnišnične oskrbe. Naredili so sezname in pri tem niso upoštevali, da odločitev o paliativni oskrbi v primeru koronavirusa sprejme pacient ali svojec in da presoja brez soglasja ni dopustna. 

Še posebej je žalostno, ko se zaveš, da si zgolj potrošna roba in da kljub temu, da niso bile bolnišnične kapacitete polne starostnikov niso vozili v bolnišnice, kjer bi jim lahko nudili pravo oskrbo.

Ne predstavljam si kako mora biti svojcem, ki so v tem času v DSOjih izgubili svoje starše, sorodnike, sestre, brate, dedke ali babice .. Žalostno je vse skupaj, predvsem pa je žalostno dejstvo, da lahko vlada odloča o tem kdo bo umrl in kdo preživel – oz. po nalogu ministrstva, ki to zanika, se o tem odločajo zdravniki brez pregleda oskrbovancev.

Tudi to je Slovenija .. In žalostno je, da se tako dela s starostniki …

Še za premislek – kako bi se počutili, če bi bili vaši starši, sorodniki v DSOju in bi kasneje izvedeli, da so bili na čakalni listi za smrt, če bi se okužili s koronavirusom?

Vlozni listi za starostnike v DSOjih odlocali o tem kdo ne bo delezen bolnisnicnega zdravljenja
Vlozni listi za starostnike v DSOjih odlocali o tem kdo ne bo delezen bolnisnicnega zdravljenja