Helena Blagne zgoraj brez Helene Blagne ni pokazala golih prsi le brez licil je na fotografijah 1 Helena Blagne zgoraj brez Helene Blagne ni pokazala golih prsi le brez licil je na fotografijah 1

Bomo danes končno dobili turistične bone?

Turistični boni so namenjeni reševanju turizma v Sloveniji. 345.000.000 evrov nas bo stala ta ideja vlade, ki naj bi rešila letošnjo slabo sezono turizma zaradi koronavirusa. Kljub temu, da so bili turistični boni napovedani že za začetek junija, pa vlada še ni odločala o njih. Prav tako pa se ne ve točno kako bo potekala procedura in kje točno se bodo turistični boni lahko uporabili.

Ideja je super in odlična. 345 milijonov razdeliti med ljudi, da bodo lahko šli na dopust v Slovenijo in da bodo na tak način pomagali reševati domači turizem. Pa vendar ..

Ja, vedno je vendar. V Sloveniji je preko 300.000 ljudi, ki živijo pod pragom revščine. V maju 2020 je bila več kot 25 odstotkov višja brezposelnost v primerjavi z majem 2019. In Slovenija je za domačega turista precej draga destinacija. Ampak vlada se je odločila, da bo s trimesečno zamudo reševala turizem s turističnimi boni.

Vsak polnoleten državljan bo dobil bon v vrednosti 200 evrov, mlajši pa 50 evrov vreden bon. Vezan bo na davčno številko in po zadnjih podatkih naj bi ga bilo možno zgolj v celoti (ne bo možno delno koriščenje) in ne zgolj za prenočitev z zajtrkom, ampak tudi za prenočitev in tudi v turističnih agencijah. Bon naj bi bilo možno tudi prenašati – med starši in otroki. Ampak tudi to še ni nič dokončno potrjeno.

Denar naj bi FURS ponudnikom nakazal v roku 30 dni .. In če da podatek drži, to pomeni, da bodo ponudniki zelo pozno dobili denar, ki bi ga potrebovali že pred meseci …

Glede na to, da že mesec in pol vsak dan “leakne” kakšna informacija o teh bonih, nikjer pa ni popolne informacije se mi vse skupaj zdi podobno kot “razlagi Kreka o obveznih maskah” – ko dobiš občutek, da nihče ne ve točno kaj dela, ampak se pa trudijo, da bi v javnosti izpadlo kot da rešujejo situacijo v katero smo bili prisiljeni.

V končni fazi bomo verjetno jeseni poslušali očitke, da nam je vlada plačala počitnice, medtem ko bo veliko število bonov ostalo neizkoriščenih, ker si ljudje dejansko ne morejo privoščiti počitnic v Sloveniji in potem zraven zapraviti še dodaten denar za hrano in obisk znamenitosti, ki stanejo. Kljub temu, da vlada računa, da bo na ta način v državno blagajno priteklo več davka …

Kaj pa, če ta bogata pomoč ne bo pomagala, ker so nočitve v Sloveniji vse prej kot poceni? Kaj pa, če turizem s to potezo ne bo rešen? In kaj se bo zgodilo, če bo v Slovenijo zgolj peščica tujih turistov, ki si lahko privoščijo precej več kot pa si privoščimo domači turisti – iskreno mi je drago plačati 120 evrov in več na osebo za nočitev v Portorožu … In verjetno nisem edini. Predvsem pa upam, da ne bodo turistični delavci skočili na vlak podražitev svojih storitev za vse tiste, ki bodo plačevali z boni … Za kar seveda obstaja velika možnost.

Helena Blagne zgoraj brez Helene Blagne ni pokazala golih prsi le brez licil je na fotografijah 1