Demokracija. Internet. Družbena omrežja. Vsak po svoje si predstavlja te tri besede. Tudi aktualna vlada se je odločila, da si bo po svoje interpretirala vse skupaj in posledično je postal uradni twitter profil Vlade Republike Slovenije zgolj promocijski kanal predsednika vlade, ki pa ga vse več uporabnikov tviterja blokira. Zakaj?

Sam sem med tistimi, ki je na tviterju dlje kot predsednik vlade in njegova stranka. Takrat, ko je bil tviter še povsem drugačen “kraj” in kjer ni bilo zgolj in samo političnih tem. V bistvu je bil tviter super, dokler nanj niso prišli politiki, ki so si ga uzurpirali in smo uporabniki tviterja postali zgolj kolateralna škoda, ker smo sprejeli njihov poligon za razdvajanje in sedaj lahko samo še opazujemo diskreditacije, ki se dogajajo dnevno s pomočjo trolov in s pomočjo medijev, ki je je trenutna vlada ustvarila v preteklih letih. Pa vendar ne bom o tej temi, ampak se bom posvetil zgolj uradnemu tviter profilu Vlade Republike Slovenije.

Sam sem očitno utopist in si predstavljam, da mora biti komunikacija na družbenih omrežjih koncizna, predvsem pa namenjena vsem. Ne zgolj enemu polu in ne zgolj namenjena ustvarjanju še globjih razprtij med ljudmi v deželi. Pa vendar komunikacija na tviterju Vlade je ravno to – namenjena je deljenju naroda na naše in vaše – očitno je to modus operandi trenutnega predsednika vlade, ki se je odločil, da je to najboljši način za njegovo vladanje.

V zadnjem času imam vse bolj občutek, da je Janez Janša Vlada in da so ostale stranke, ki sodelujejo v koaliciji samo opazovalke. Razumel bi to dogajanje, če bi se dogajalo v avtokratskem sistemu – »L’etat, c’est moi« in v takšnem primeru bi bil tiho.

Ker živimo v demokraciji (vsaj upam, da je temu še vedno tako) pa ne morem biti tiho, ko gledam kako uradni tviter profil Vlade služi promociji predsednika vlade in njegovih idej, ki jih na ta način “meče v javnost”. To, da predsednik vlade preko uradnega tviter profila Vlade grozi RTV, da bo prišlo do sprememb bi moral biti alarm, da bi se zdrznili. Tudi to, da se na uradnem tviter profilu Vlade promovira zgolj in samo določene vsebine iz določenih medijev je vse prej kot v redu.

Že to, da ima uradni tviter profil Vlade – 73.9% (56,754) Fake Followers (vir) je dovolj velik pokazatelj za kaj gre, predvsem pa kakšen način so si izbrali.

Par primerov, da bo jasno o čem pišem …

Uradni twitter profil Vlade Republike Slovenije je promocijski kanal predsednika vlade
Uradni twitter profil Vlade Republike Slovenije je promocijski kanal predsednika vlade