zastava zastava

Od kdaj ima Slovenija nove državne simbole?

Že nekaj časa opazujem komunikacijske kanale Vlade, ki pri svoji komunikaciji uporablja državne simbole, ki jih do sedaj še nisem nikjer zasledil. Ali imamo v Sloveniji nove državne simbole? Če je odgovor da, zakaj potem ni nihče obvestil o teh spremembah državljanov Slovenije?

V Sloveniji imamo definirane državne simbole, njihovo obliko, barvo, način pojavljanja. Vse to je objavljeno na spletnem naslovu https://www.gov.si/teme/drzavni-simboli/, prav tako imamo Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (ZGZH), kjer so jasno definirani simboli. Prav tako pa so naši državni simboli zapisani tudi v Ustavi Republike Slovenije (URS).

Ampak spodnjih dveh primerov uporabe državnih simbolov, ki jih uporablja UKOM pri komunikaciji na tviterju, jaz nikjer ne najdem.

Seveda obstaja možnost, da nimam pojma o državnih simbolih in da si lahko vsak, ki ima pet minut časa izmisli svoje barve, ki jih bo uporabljal. Pa vendar imam občutek, da smo nekje vmes doživeli spremembo – ali pa nekdo zanalašč uporablja napačne barve državnih simbolov (ferlafu v grbu? a se kdo heca), ker JIH LAHKO in ker mu nihče ne more nič ..

Se motim? Ali pa pač lahko pod to vlado vsak, ki ima tri minute časa dela z državnimi simboli vse, kar se mu zahoče?

zastava
zastava
grb
grb

Še barve iz priročnika, da ne bo kdo mislil, da zavajam …

Screenshot 2020 06 11 at 11.15.28

  1. Zanimivo vprašanje! Zanimivo razmišljanje, imam pa vseeno nekaj pomislekov. Morda so eno državni simboli, drugo pa emblemi, torej državni simboli, ki se ne uporabljajo npr. kot izobešena zastava, temveč na žigih, raznih oznakah itd.? SV ima npr. svoj emblem v “vojaških” barvah na svojih vozilih in ne vidimo nobene bele, modre in rdeče, kot bi morale biti. Recimo na štampiljki, ki vam jo pritisne UE pri nas, tudi grb ni pobarvan, pa zato ne boste zahtevali večbarvnega žiga, čeprav lahko gre v dokumentu, kjer žig stoji, za resno dodeljevanje ali jemanje pravic, tako da mislim, da je taka raba dovoljena. (Samo primer iz tujine, brez tega pri nas pač ne gre v nobeni debati. V Avstriji, torej državi, ki si jo večinokrat jemljemo za zgled, lahko vidite, da imajo svojega orla v različnih oblikah – ena je na predsedniški zastavi (praporju), druga na emblemih raznih služb, davčnih uprav, državnih licenc… To se lepo vidi že kar na tablicah oz. izveskih, kjer se take službe nahajo, pa verjetno tudi na njihovih spletnih straneh. Seveda pa ima vedno vse atribute: pretrgano verigo med tacama, srp in kladivo v krempljih (sic!), krono iz zidakov na glavi… Seveda pa to ne pomeni, da mora biti pri nas tako kot tam.) Pa lp!

    1. zakaj pa je ne bi? hahahah. a sedaj bi se kdo predpisal kaj naj oblecem?

Komentarji so zaprti.