Restavracije z Michelinovimi zvezdicami v Sloveniji / ⭐⭐ Hiša Franko, ⭐ Hiša Denk, Pri Lojzetu, Vila Podvin, Dam, Atelje / Michelin Guide Slovenia

V Sloveniji imamo od danes restavracije z Michelinovimi zvezdicami. Dve Michelinovi zvezdici je dobila ⭐⭐ Hiša Franko, Kobarid, eno Michelinovo zvezdico pa  ⭐ Hiša Denk, Zg. Kungota ⭐ Pri Lojzetu, Vipava ⭐ Vila Podvin, Radovljica ⭐ Dam, Nova Gorica ⭐ Atelje, Ljubljana.

Šest chefov je bilo nagrajenih za svoje prispevke k trajnosti kulinarike: Gostišče Grič (Luka Košir), Monstera Bistro (Bine Volčič), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna za Gradom (Davide Crisci), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc), Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič).

Nagrado “Bib Gourmand”, ki simbolizira dobro razmerje med ceno in kakovostjo, je dobilo devet restavracij, in sicer: Etna (Igor Peresson), Ruj (Peter Patajac), Gostišče Grič (Luka Košir), Jožef (Sadmir Talić), Na Gradu (Damjan Fink), Rajh (Leon Pintarič), Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič), Gostilna Repovž (Meta Repovž), Evergreen (Mojmir Marko Šiftar).

Leta 2018 sem zapisal – Sam bi rad videl Slovenijo na Michelinovem zemljevidu. Tudi zato, ker bi zunanji okuševalci postavili lestvico naših restavracij in bi to naredili po svojih standardih, ki so že dolgo uporabljeni. In tako bi dobili končno relevanten spisek kaj je v Sloveniji najboljšega. Do takrat pa nam ostanejo priporočila ljudi, ki jim zaupamo. In dejstvo, da je Slovenija v zadnjih dveh letih postala dežela “foodijev” ne pomaga veliko pri tem!

V tem času smo dobili vodič Gault & Millau, imamo The Slovenia Restaurant Awards, vendar se mi zdi še vseeno najbolj merodajen prav Michelinov vodnik in njihove zvezdice. Glede na to, da bo Slovenija postala v letu 2021 ena od evropskih gastronomskih regij.

Kdo si zasluži Michelinovo zvezdico v Sloveniji? Ne bom ugibal, ker ne bi bilo prav. Je pa precej zelo dobrih restavracij, predvsem pa je v Sloveniji zelo veliko dobrih kuharjev, ki bi si zaslužili to nagrado. Če pa sodim po Hrvaški, potem bo prvo leto zgolj par dobitnikov Michelinove zvezdice – sam bi stavil na Hišo Franko ..

  1. Ne dam nič na te zvezdice. To je podobno kot pri oskarjih. Več jih dobi, slabši je film.

  2. Se že pri komentarjih vidi nivo povprečnega Slovenskega gosta. Čim cenje za čim večje porcije.

  3. To je v prvi vrsti dober posel za Mišlen. Država je za to (prestižno) ocenjevanje gostil dala skoraj milijon. Jaz bi bil to ocenjevanje slovenskih gostil pripravljen izvesti za pod sto tisočakov. STO bi moral po moje izvesti javni razpis, ne pa kar direktno oddati javno naročilo Mišlenu. Še ena tema za petkove kolesarje morda?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja