Piše se leto 2020. V Sloveniji pa imam vse bolj občutek, da bi nekateri radi vzpostavili življenje za ograjo. Med koronavirusom se nismo smeli gibati preko meja svojih občin, sedaj pa nam policija onemogoča zbiranje na javnem prostoru – na Trgu republike in ga vsak petek ogradijo z ograjami.

Vsak teden si zastavljam isto vprašanje – čemu je potrebna ograja na Trgu republike? Koga z njo ščitijo in zakaj jo postavljajo? Če je bila do sedaj ta ograja na polovici trga, pa je včeraj policija postavila ograjo okoli celega trga in tako povsem onemogočila zbiranje ljudi, ki pridejo v petek v Ljubljano in bi radi naredili kakšno fotografijo parlamenta, ali pa čudovite arhitekture na TR3.

Ampak v demokraciji, ki jo imamo sedaj to seveda ni mogoče, ker očitno je odločevalce strah in posledično pripeljejo “robocope” in jih “nastanijo” znotraj ograje, da ne bi slučajno kdo pomislil, da ima pravico do gibanja po Trgu republike. Ne, v demokraciji tega ne bo, če se vlada tako odloči.

Ampak “strategi” vlade so brcnili v temo. To jim gre zelo dobro. Protestniki nismo šli na Trg republike, ampak smo se sprehajali po ulicah Ljubljane, kjer pa so nas “varovali” trije policisti – da, prav ste prebrali. Na Trgu republike je bilo ogromno policistov, na sprehodu po mestu pa zgolj trije? Trije, ki so vsak teden v prvih vrstah, ko popisujejo protestnike.

Ampak najbolj zanimivo pri vsem tem je bilo, da ni prišlo do nobenega incidenta, da ni nihče bil nesramen do kogarkoli, predvsem pa, da je bila taktika sprehajanja po mestu Ljubljana precej boljša kot pa zbiranje sredi Trga republike, kjer bi lahko policija uporabila solzivec – takšnih “kanistrov”, kot so jih imeli nekateri policisti pri sebi, še nisem videl. Si pa predstavljam, da bi jih z veseljem uporabili …

Zanimivo je, da je na protestih čedalje več ljudi – celo policija je včera naštela 7000 udeležencev, kar pomeni, da nas je bilo zelo zelo veliko več. Če primerjam z “zborčkom”, ki ga je pred leti organiziral Franc Kangler in jih naj bi bilo skupaj zbranih 5.000, potem nas je bilo včeraj krepko preko 15.000.

Ni bilo “pripadnikov ANTIFA” iz Nemčije, kot je strašila vlada. Ni bilo nobenih smeti, kajti na koncu smo vse pobrali in odnesli s seboj. Prav tako ni bilo nobenega nasilja nad komerkoli. Zanimivo, kajne? In ja, taktika kraljev gambit je bila odlična. Oni so branili Trg republike, mi pa smo jih preprosto ignorirali … Očitno je strateg vlade ornk “zajebal”.

Predvidevam, da bo naslednjič policija postavila ograjo kar okoli obvoznice, kajti edino tako ne bodo preveč “zajebali”. Tokrat so in prav smešno je bilo gledati policiste, ko so se zvečer okoli 22. ure okoli Trga republike spravljali v kombije in so jih začeli odvažati naokoli.

Protesti

Protesti

 

2 Responses to Življenje za ograjo / Slovenija 2020

  1. Anonimno pravi:

    Gospa Eva, verjetno je vaš argument za to trditev ta, da se obe besedi začneta s črko B. Za večjo učinkovitost vaše trditve in da jo boste sami pred seboj upravičili, bi vas prosila za pojasnilo. Zakaj banda? Zakaj bolani?

  2. dr. Onyx pravi:

    Kaj to si se tudi ti udeležil protestov? Glede čudovite arhitekture na TR3. Doma imam knjižico Arhitekturni vodnik po Ljubljani, ki jo sicer toplo priporočam vsem ljubiteljem arhitekture, saj so v njej predstavljene pomembnejše zgradbe v Ljubljani. Ogled Ljubljane s to knjižico je posebno doživetje, saj zgradbe dobijo zgodbo in avtorja. V tej knjižici se lepo vidi razlika med arhitekturo, ki je nastala v letih med 1945 in 1990 in arhitekturo pred tem. Mimogrede, Trg republike in Cankarjev dom sta delo arhitekta Edvarda Ravnikarja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.